Daags voor de Internationale Vrouwendag deden beide ministers de krijtlijnen uit de doeken van hun Plan voor de bevordering van het vrouwelijk ondernemerschap. Blikvanger daarin is de uitbreiding van het moederschapsverlof van zelfstandigen.

Geen sociale bijdrage

Dat bestaat vandaag uit een vast en verplicht deel van drie weken en een facultatief en flexibel luik van vijf weken. Het plan voorziet in de uitbreiding van het variabele deel naar negen of tien weken, in geval van een meerling. De vrouwen zullen over een periode van 39 weken beschikken om dat verlof op te nemen, en zullen het bovendien deeltijds kunnen opnemen. Het kwartaal na de bevalling zullen de vrouwelijke zelfstandigen geen sociale bijdrage moeten betalen.

Vrijdag komen de uitbreiding van het moederschapsverlof en de vrijstelling van sociale bijdragen op de regeringstafel. Het plan voorziet ook in de invoering van een barometer van het vrouwelijk ondernemerschap. Die moet de evolutie van het vrouwelijk ondernemerschap meten en zodoende nagaan of bepaalde maatregelen in de praktijk een impact hebben.

Momenteel is slechts 33% van de zelfstandigen vrouw. (Belga/EK)

Daags voor de Internationale Vrouwendag deden beide ministers de krijtlijnen uit de doeken van hun Plan voor de bevordering van het vrouwelijk ondernemerschap. Blikvanger daarin is de uitbreiding van het moederschapsverlof van zelfstandigen. Dat bestaat vandaag uit een vast en verplicht deel van drie weken en een facultatief en flexibel luik van vijf weken. Het plan voorziet in de uitbreiding van het variabele deel naar negen of tien weken, in geval van een meerling. De vrouwen zullen over een periode van 39 weken beschikken om dat verlof op te nemen, en zullen het bovendien deeltijds kunnen opnemen. Het kwartaal na de bevalling zullen de vrouwelijke zelfstandigen geen sociale bijdrage moeten betalen. Vrijdag komen de uitbreiding van het moederschapsverlof en de vrijstelling van sociale bijdragen op de regeringstafel. Het plan voorziet ook in de invoering van een barometer van het vrouwelijk ondernemerschap. Die moet de evolutie van het vrouwelijk ondernemerschap meten en zodoende nagaan of bepaalde maatregelen in de praktijk een impact hebben. Momenteel is slechts 33% van de zelfstandigen vrouw. (Belga/EK)