Ex-Vlaams Belanger Jurgen Ceder naar N-VA

© Belga

Met Jurgen Ceder stapt opnieuw een ex-subtopper van het Vlaams Belang over naar de N-VA.

Jurgen Ceder, voormalig Senator en fractieleider in de senaat voor het Vlaams Belang, zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen opkomen voor de N-VA-afdeling in Dilbeek. Dat meldt de VRT. Ceder zetelde in de Senaat sinds 1995 en was vanaf november 2009 ook fractieleider.

Ceder zetelde in het partijbestuur van het Vlaams Belang en behartigde de juridische dienst. Tijdens zijn studententijd zat hij bij de Nationalistische Studenten Vereniging (NSV!), de kweekvijver voor politiek talent van het Vlaams Blok en Vlaams Belang.

Ceder staat op de 6e plaats van de lijst waarmee de N-VA in Dilbeek naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt. De lijst wordt getrokken door Vlaams parlementslid Willy Segers, die tevens schepen van cultuur, toerisme en Vlaamse aangelegenheden is in Dilbeek. Op de tweede plaats van de lijst staat Diane Van Hove en op drie
uittredend gemeenteraadslid Stijn Quaghebeur.

Ceder nam contact op met N-VA

“Ceder heeft met ons contact opgenomen met de vraag om lid te worden en kandidaat te zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen omdat hij politiek actief wou blijven. Eerst de lokale afdeling en daarna het nationaal partijbestuur van N-VA heeft hiermee ingestemd. Wij kennen Ceder als een gedegen politicus die voor ons zeker een meerwaarde zal zijn. Wij kennen hem bovendien als een integer persoon die thans de doelstellingen van N-VA volledig onderschrijft”, aldus Segers.

De N-VA heeft in Dilbeek momenteel 2 raadsleden op 35.

Ceder: ‘Federale verkiezingen 2014 niet aan de orde’

“Voor het eerst heeft een partij een reële kans om de macht van de traditionele partijen te breken.” Dat was voor Ceder een van de redenen om lid te worden van de N-VA en
kandidaat te zijn op de N-VA-lijst van Dilbeek. Hij benadrukt dat een eventuele kandidatuur voor de Vlaamse en federale verkiezingen van 2014 niet aan de orde is. “Dat is vandaag noch mijn verwachting, noch mijn betrachting”, zegt hij in een reactie aan Belga.

Ceder was naar eigen zeggen niet alleen gecharmeerd door het algemene politieke project van de N-VA. De partij beschikt ook lokaal over een zeer sterke ploeg onder leiding van Vlaams parlementslid en schepen Willy Segers. “Vanop de zesde plaats wil ik een bescheiden steun leveren aan de lijst”, voegt hij er nog aan toe.

Onvrede met partijtop

Jurgen Ceder stapte vorig jaar in juli op uit het Vlaams Belang. Hij deed dat nadat ook voormalig VB-voorzitter Frank Vanhecke dat deed en eveneens uit onvrede met de koers die de partijtop – Filip Dewinter, Gerolf Annemans en voorzitter Bruno Valkeniers – voer. Aan wiens zijde Ceder in dat conflict stond, werd scherp duidelijk op de begrafenis van Marie-Rose Morel. Ceder droeg, naast onder meer Koen – zoon van – Dillen en Frank Vanhecke de kist van de overleden politica.

Exodus richting N-VA

Jurgen Ceder vervoegt aldus een lijst van meer dan 30 voormalige Vlaams Belangers die hun heil en toekomst eerder bij de populairste partij van Vlaanderen zien, dan bij het aan populariteit en kiezers inboetende Vlaams Belang. Ceder past met zijn overstap in het rijtje van de subtoppers binnen de extreemrechtse partij die hun verdere carrière bij de N-VA zien, zoals Bruno Stevenheydens en Karim Van Overmeire.

Met die laatste maakte Ceder overigens deel uit van de werkgroep ‘Immigratie: de oplossingen’, die in 1996 een geactualiseerde versie van het 70-puntenplan opstelde. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content