Serge Kubla is burgemeester van de Waalse gemeente Waterloo. Zijn aanhouding gebeurde in het kader in van een onderzoek waarbij in totaal tientallen huiszoekingen hebben plaatsgevonden.

500.000 euro

De zaak draait rond de industriële groep Duferco, die ervan wordt verdacht Congolese ambtenaren te hebben omgekocht. Het geld zou minstens gedeeltelijk overhandigd zijn via Kubla. Die zou 20.000 euro aan de echtgenote van eerste minister Adolphe Muzito hebben overhandigd in hotel President in Brussel, als voorschot op een som die op 500.000 euro wordt geraamd.

In 1999 zetelde Kubla in het Waals parlement en werd hij minister van Economie in de Waalse regering. Daarvoor was hij ook al staatssecretaris voor Regionale Economie geweest.

'Mandaat ter beschikking stellen'

MR-voorzitter Olivier Chastelzegt in een mededeling verbijsterd te zijn door het nieuws, dat hij via de pers vernam. Hij hoopt dat het gerecht snel duidelijkheid verschaft en vraagt Kubla intussen zijn mandaat ter beschikking van de partij te stellen, zodat de politicus "sereen zijn verdediging kan voorbereiden". (Belga/WB)

Serge Kubla is burgemeester van de Waalse gemeente Waterloo. Zijn aanhouding gebeurde in het kader in van een onderzoek waarbij in totaal tientallen huiszoekingen hebben plaatsgevonden.De zaak draait rond de industriële groep Duferco, die ervan wordt verdacht Congolese ambtenaren te hebben omgekocht. Het geld zou minstens gedeeltelijk overhandigd zijn via Kubla. Die zou 20.000 euro aan de echtgenote van eerste minister Adolphe Muzito hebben overhandigd in hotel President in Brussel, als voorschot op een som die op 500.000 euro wordt geraamd. In 1999 zetelde Kubla in het Waals parlement en werd hij minister van Economie in de Waalse regering. Daarvoor was hij ook al staatssecretaris voor Regionale Economie geweest.MR-voorzitter Olivier Chastelzegt in een mededeling verbijsterd te zijn door het nieuws, dat hij via de pers vernam. Hij hoopt dat het gerecht snel duidelijkheid verschaft en vraagt Kubla intussen zijn mandaat ter beschikking van de partij te stellen, zodat de politicus "sereen zijn verdediging kan voorbereiden". (Belga/WB)