Eva Brems leek de voor de hand liggende lijsttrekker van Groen voor de Kamer in Vlaams-Brabant. Maar ze stelt zich niet meer verkiesbaar. "Ik doe het gewoon niet zo graag", zegt ze in De Tijd.

Brems veroverde in 2010 de eerste Kamerzetel voor Groen in Leuven. Ze was daarvoor al jarenlang docent Mensenrechten aan de Universiteit Gent en voorzitter van Amnesty International, maar ze raakte bij het publiek pas echt bekend door haar deelname aan de tv-quiz "De Slimste Mens ter Wereld".

Brems maakt nu een einde aan haar politieke carrière door zich in mei 2014 niet herverkiesbaar te stellen. "Ik kies ervoor om voltijds terug te keren naar de academische wereld", zegt ze. "Ik zie het niet zitten om me opnieuw voor vier jaar te engageren. Ik heb veel geleerd in de politiek, maar ik doe het gewoon niet zo graag."

Groen had Eva Brems graag een nieuw mandaat zien opnemen na de verkiezingen van 2014, maar respecteert haar keuze om de politiek vaarwel te zeggen. "We wensen Eva alle succes toe."

Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke roemt de "scherpe analyse en duidelijke standpunten" van Brems. "Op vlak van mensenrechten en buitenlands beleid wordt ze door iedereen binnen het parlement gerespecteerd", onderstreept hij.

De groenen bedanken de professor mensenrechten uitdrukkelijk voor de druk die ze uitoefende voor het lidmaatschap van Palestina als waarnemende staat bij de VN, maar ook voor haar werk rond de GAS-boetes. "In het GAS-dossier vertegenwoordigde Eva Brems als enige wat er leefde bij de bevolking", vindt Van Hecke.

(Belga/EE)

Eva Brems leek de voor de hand liggende lijsttrekker van Groen voor de Kamer in Vlaams-Brabant. Maar ze stelt zich niet meer verkiesbaar. "Ik doe het gewoon niet zo graag", zegt ze in De Tijd.Brems veroverde in 2010 de eerste Kamerzetel voor Groen in Leuven. Ze was daarvoor al jarenlang docent Mensenrechten aan de Universiteit Gent en voorzitter van Amnesty International, maar ze raakte bij het publiek pas echt bekend door haar deelname aan de tv-quiz "De Slimste Mens ter Wereld". Brems maakt nu een einde aan haar politieke carrière door zich in mei 2014 niet herverkiesbaar te stellen. "Ik kies ervoor om voltijds terug te keren naar de academische wereld", zegt ze. "Ik zie het niet zitten om me opnieuw voor vier jaar te engageren. Ik heb veel geleerd in de politiek, maar ik doe het gewoon niet zo graag."Groen had Eva Brems graag een nieuw mandaat zien opnemen na de verkiezingen van 2014, maar respecteert haar keuze om de politiek vaarwel te zeggen. "We wensen Eva alle succes toe." Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke roemt de "scherpe analyse en duidelijke standpunten" van Brems. "Op vlak van mensenrechten en buitenlands beleid wordt ze door iedereen binnen het parlement gerespecteerd", onderstreept hij. De groenen bedanken de professor mensenrechten uitdrukkelijk voor de druk die ze uitoefende voor het lidmaatschap van Palestina als waarnemende staat bij de VN, maar ook voor haar werk rond de GAS-boetes. "In het GAS-dossier vertegenwoordigde Eva Brems als enige wat er leefde bij de bevolking", vindt Van Hecke. (Belga/EE)