Demissionair staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) heeft een voorstel klaar voor de volgende regering, wat betreft de kleur van de in te voeren Europese nummerplaat. Hij gaat voor zwarte letters op een gele achtergrond met een rood randje, "om tegemoet te komen aan gevoeligheden bij sommige bevolkingsgroepen."

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag.

De invoering van de Europese nummerplaat was gepland voor 1 juli, wanneer België EU-voorzitter wordt, maar de regering raakte het nog niet eens over de kleur.

Schouppe zelf had ze graag in zwarte letters tegen een witte achtergrond gezien, volgens hem is dat duidelijker bij flitscontroles. Maar vicepremier Joëlle Milquet (CDH) wilde een 'Belgischer' oplossing: rode letters op een witte achtergrond.

Geheime testen

Daarop liet Schouppe in het geheim, zo schrijven de kranten, testen uitvoeren. Politieagenten scheurden met snelheden tot 220 kilometer per uur voorbij flitspalen en mobiele controles, reden doelbewust door het rode licht en herhaalde die misdrijven ook bij nacht.

Nadien keken ze op de foto's welke plaat de meest leesbare was: een wit-zwarte, een wit-rode of een nieuwe combinatie van zwarte letters op een gele achtergrond met een rood randje.

Bij elke test kwam de geel-zwarte plaat er als winnaar uit. De kleurencombinatie werd gebruikt omwille van het contrast, het randje moest dus tegemoet komen aan de verzuchtingen van Milquet.

De studie moest de Franstaligen overtuigen van het nut van een kleurverandering, maar omdat de nummerplaatwijziging niet onder de lopende zaken valt, wordt de discussie doorgeschoven naar de volgende regering.

Demissionair staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) heeft een voorstel klaar voor de volgende regering, wat betreft de kleur van de in te voeren Europese nummerplaat. Hij gaat voor zwarte letters op een gele achtergrond met een rood randje, "om tegemoet te komen aan gevoeligheden bij sommige bevolkingsgroepen." Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag. De invoering van de Europese nummerplaat was gepland voor 1 juli, wanneer België EU-voorzitter wordt, maar de regering raakte het nog niet eens over de kleur. Schouppe zelf had ze graag in zwarte letters tegen een witte achtergrond gezien, volgens hem is dat duidelijker bij flitscontroles. Maar vicepremier Joëlle Milquet (CDH) wilde een 'Belgischer' oplossing: rode letters op een witte achtergrond. Geheime testen Daarop liet Schouppe in het geheim, zo schrijven de kranten, testen uitvoeren. Politieagenten scheurden met snelheden tot 220 kilometer per uur voorbij flitspalen en mobiele controles, reden doelbewust door het rode licht en herhaalde die misdrijven ook bij nacht. Nadien keken ze op de foto's welke plaat de meest leesbare was: een wit-zwarte, een wit-rode of een nieuwe combinatie van zwarte letters op een gele achtergrond met een rood randje. Bij elke test kwam de geel-zwarte plaat er als winnaar uit. De kleurencombinatie werd gebruikt omwille van het contrast, het randje moest dus tegemoet komen aan de verzuchtingen van Milquet. De studie moest de Franstaligen overtuigen van het nut van een kleurverandering, maar omdat de nummerplaatwijziging niet onder de lopende zaken valt, wordt de discussie doorgeschoven naar de volgende regering.