Het is geen verrassing dat de Commissie bij haar lentevooruitzichten een pak pessimistischer is geworden over de economie in de EU-landen. De coronacrisis zal dit jaar een 'recessie van historische proporties' teweegbrengen, klinkt het. Als de maatregelen om het virus in te dammen geleidelijk aan worden opgeheven, volgt een herstel. Toch zal de economie in de Europese Unie de verliezen van dit jaar tegen eind volgend jaar nog niet hebben goedgemaakt, verwacht de Commissie. Dat is ook te zien in de prognoses voor België.

Het bruto binnenlands product zou dit jaar een klap van 7,2 procent krijgen, en volgend jaar 'maar' met 6,7 procent herstellen. De werkloosheidsgraad zou dit jaar dan weer stijgen naar 7 procent, tegen 5,4 procent vorig jaar. Volgend jaar zou een daling naar 6,6 procent volgen. Het begrotingstekort in ons land zal dit jaar helemaal ontsporen. Door de massale uitgaven om de economie te ondersteunen, ziet de Commissie het tekort oplopen tot 8,9 procent. Het tekort van vorig jaar is bovendien bijgesteld van 1,7 procent naar 1,9 procent van het bbp. Volgend jaar zou bij ongewijzigd beleid nog een tekort van 4,2 procent geboekt worden.

Het is geen verrassing dat de Commissie bij haar lentevooruitzichten een pak pessimistischer is geworden over de economie in de EU-landen. De coronacrisis zal dit jaar een 'recessie van historische proporties' teweegbrengen, klinkt het. Als de maatregelen om het virus in te dammen geleidelijk aan worden opgeheven, volgt een herstel. Toch zal de economie in de Europese Unie de verliezen van dit jaar tegen eind volgend jaar nog niet hebben goedgemaakt, verwacht de Commissie. Dat is ook te zien in de prognoses voor België. Het bruto binnenlands product zou dit jaar een klap van 7,2 procent krijgen, en volgend jaar 'maar' met 6,7 procent herstellen. De werkloosheidsgraad zou dit jaar dan weer stijgen naar 7 procent, tegen 5,4 procent vorig jaar. Volgend jaar zou een daling naar 6,6 procent volgen. Het begrotingstekort in ons land zal dit jaar helemaal ontsporen. Door de massale uitgaven om de economie te ondersteunen, ziet de Commissie het tekort oplopen tot 8,9 procent. Het tekort van vorig jaar is bovendien bijgesteld van 1,7 procent naar 1,9 procent van het bbp. Volgend jaar zou bij ongewijzigd beleid nog een tekort van 4,2 procent geboekt worden.