Europese Commissie onderzoekt offshorefunctie Neelie Kroes na Bahamas Leaks

22/09/16 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:53

De Europese Commissie heeft aangekondigd een onderzoek te starten naar voormalig EU-commissaris Neelie Kroes. Zij was directeur van een offshore op de Bahama's, maar meldde die functie niet aan de Commissie - wat wel verplicht is. Dat blijkt uit de Bahama Leaks.

Europese Commissie onderzoekt offshorefunctie Neelie Kroes na Bahamas Leaks

© belga

De Nederlandse Neelie Kroes was tussen 2004 en 2014 achtereenvolgens Europees commissaris voor Mededinging en Digitale Agenda. Europese regels stellen dat Eurocommissarissen al hun economische belangen van de voorgaande tien jaar moeten aangeven. Toch meldde Kroes niet dat ze vanaf 2000 negen jaar lang directeur was van Mint Holdings Ltd., een offshorebedrijf op de Bahama's.

Die functie raakte nu toch bekend door de Bahamas Leaks, een nieuw datalek over belastingconstructies op de Bahama's dat het Internationaal Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) publiek maakte en waaraan Knack, De Tijd en Le Soir meewerkten. Als gevolg daarvan start de Commissie nu een onderzoek. 'Mevrouw Kroes heeft ons geïnformeerd over die functie, en we zullen de informatie analyseren en verifiëren voor we verdere commentaar geven', klinkt het bij een woordvoerster.

Het was voor Kroes niet illegaal om directeur te zijn van zo'n offshorebedrijf, al staat het wel in scherp contrast met haar werk als Eurocommissaris. De Nederlandse sympathiseerde met de gewone burgers die ongerust waren dat zij de rekeningen moesten betalen aangezien 'inbreukmakers de extra winsten afroomden'.

(Reuters/SK)

Onze partners