De Belgische regering steunt de Europese focus op begrotingsdiscipline. Die boodschap heeft premier Elio Di Rupo gebracht na een onderhoud met Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Beide partijen beklemtoonden echter dat er naast begrotingsdiscipline ook aandacht moet zijn voor economische groei en jobs.

"Er is een hiërarchie van prioriteiten en bovenaan staat de terugkeer naar een budgettair evenwicht. Wij zullen dat doen", onderstreepte Di Rupo zijn vastberadenheid om het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot minder dan drie procent. Eind februari zal de regering tijdens een begrotingscontrole bijkomende maatregelen nemen.

De Commissie houdt de Belgische financiën scherp in de gaten. Eerder deze maand diende België 1,3 miljard euro aan uitgaven te bevriezen omdat de begroting volgens de Commissie opnieuw boven de drempel van drie procent dreigt uit te komen. Dat ontlokte bij PS-ministers Laurette Onkelinx en Paul Magnette kritische commentaren over de Commissie.

Di Rupo verheugt zich erover dat zijn regering is samengesteld uit "sterke persoonlijkheden" die over "temperament en karakter" beschikken. "Er is een diversiteit van standpunten, maar wat telt is de mening van de regering", onderstreepte de premier.

Barroso van zijn kant verdedigde zich tegen de kritiek dat de budgettaire strengheid van de Commissie alle zuurstof uit de economie knijpt. De Commissievoorzitter hamerde erop dat de lidstaten geen geld hebben voor economische stimuli. Wat nodig is, zijn hervormingen om een basis voor duurzame economische groei te creëren, aldus de Portugees.

Europa staat voor meer dan discipline en sancties

Zowel Di Rupo als Barroso beklemtoonden echter dat Europa niet enkel "discipline en sancties" mag betekenen, maar ook "een boodschap van hoop" moet brengen voor de burgers. Beide partijen beklemtoonden het belang van de uitvoering van de economische groeistrategie Europa2020. (Belga/INM)

De Belgische regering steunt de Europese focus op begrotingsdiscipline. Die boodschap heeft premier Elio Di Rupo gebracht na een onderhoud met Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Beide partijen beklemtoonden echter dat er naast begrotingsdiscipline ook aandacht moet zijn voor economische groei en jobs. "Er is een hiërarchie van prioriteiten en bovenaan staat de terugkeer naar een budgettair evenwicht. Wij zullen dat doen", onderstreepte Di Rupo zijn vastberadenheid om het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot minder dan drie procent. Eind februari zal de regering tijdens een begrotingscontrole bijkomende maatregelen nemen. De Commissie houdt de Belgische financiën scherp in de gaten. Eerder deze maand diende België 1,3 miljard euro aan uitgaven te bevriezen omdat de begroting volgens de Commissie opnieuw boven de drempel van drie procent dreigt uit te komen. Dat ontlokte bij PS-ministers Laurette Onkelinx en Paul Magnette kritische commentaren over de Commissie. Di Rupo verheugt zich erover dat zijn regering is samengesteld uit "sterke persoonlijkheden" die over "temperament en karakter" beschikken. "Er is een diversiteit van standpunten, maar wat telt is de mening van de regering", onderstreepte de premier. Barroso van zijn kant verdedigde zich tegen de kritiek dat de budgettaire strengheid van de Commissie alle zuurstof uit de economie knijpt. De Commissievoorzitter hamerde erop dat de lidstaten geen geld hebben voor economische stimuli. Wat nodig is, zijn hervormingen om een basis voor duurzame economische groei te creëren, aldus de Portugees. Europa staat voor meer dan discipline en sancties Zowel Di Rupo als Barroso beklemtoonden echter dat Europa niet enkel "discipline en sancties" mag betekenen, maar ook "een boodschap van hoop" moet brengen voor de burgers. Beide partijen beklemtoonden het belang van de uitvoering van de economische groeistrategie Europa2020. (Belga/INM)