Europees Hof: Belgische belastingregeling voor overwinst is een steunregeling

Vincent van Peteghem © Belga

Het Europees Hof van Justitie heeft donderdag in een arrest geoordeeld dat de Belgische belastingregeling voor overwinst, wel degelijk een steunregeling is.

Het Hof verwijst de zaak terug naar het gerecht, dat uitspraak moet doen over andere aspecten van de zaak.

De zaak draait rond de Belgische regeling waarbij bedrijven middels een fiscale ruling vrijgesteld konden worden van belasting op dat deel van hun winst dat voortvloeide uit het feit dat ze deel uitmaakten van een multinational. De Europese Commissie oordeelde in 2016 dat het hele systeem neerkwam op verboden staatssteun. Concreet betekende dat dat ons land alles samen zo’n 900 miljoen euro moest terugvorderen van 39 betrokken bedrijven. Het gaat onder meer om BASF Antwerpen, Soudal, Ontex, Atlas Copco en AB-Inbev.

België stelde daarop een beroep in bij het Gerecht van de Europese Unie om het besluit van de Commissie nietig te laten verklaren. Die nietigverklaring volgde effectief in 2019. Het Gerecht sprak zich niet uit over het feit of de fiscale vrijstellingen verboden staatssteun vormden, maar stelde wel vast dat de Commissie er niet in was geslaagd het bestaan van een regeling zwart op wit aan te tonen.

De Commissie stelde daarop bij het Hof van Justitie een hogere voorziening in tegen de beslissing van het Gerecht. Het is in die beroepsprocedure dat de rechters in Luxemburg deze ochtend een uitspraak deden.

Het Hof stelt donderdag dat de Commissie terecht heeft vastgesteld dat het gaat om een steunregeling. Het komt bovendien tot de conclusie dat het Gerecht het recht op meerdere punten onjuist heeft opgevat. ‘Het Hof vernietigt dus het arrest van het Gerecht’, luidt het.

‘Daarentegen stelt het Hof vast dat nog geen uitspraak kan worden gedaan over de middelen waarmee in wezen wordt aangevoerd dat de vrijstelling voor overwinst ten onrechte is aangemerkt als staatssteun.’ Daarom verwijst het Hof de zaak bijgevolg terug naar het Gerecht, dat uitspraak moet doen over deze aspecten van de zaak

Partner Content