De settlementgroep Euroclear heeft wereldwijd 3400 medewerkers, van wie 2400 in België. Als de groep verder groeit, zal dat niet alleen in België zijn. Denis Peters van Euroclear legt uit dat het in België moeilijk wordt nog geschikt personeel te vinden.

Het is niet dat België geen werklozen meer heeft.

Het probleem is dat wij heel gespecialiseerde profielen nodig hebben. Wij opereren in een aparte financiële omgeving en de kwaliteit van wat we doen wordt helemaal bepaald door de kennis van de typisch financiële professionals die we kunnen inzetten. De markt van die financiële professionals is niet groot en wij zijn niet de enigen die erin vissen. We moeten voor dat talent concurreren met alle grote banken.

Heeft de crisis van 2008 niet wat stoom van de ketel gehaald?

De crisis heeft gewogen op de activiteiten en er was inderdaad minder behoefte aan nieuwe rekruteringen. Maar goed, dit jaar nemen we toch zo'n 200 mensen aan en we kunnen alleen constateren dat er veel competitie is voor deze profielen. En dat zal de komende jaren niet gemakkelijker worden. Denk aan de demografie en de vergrijzing. Wij willen toch graag vier of vijf jaar vooruit kijken.

We hebben hier veel grote financiële bedrijven. Bieden we in België relatief méér gespecialiseerde profielen aan dan elders?

Dat de Belgische arbeidsmarkt meer geschikte kandidaten bevat, zou ik niet zeggen. Maar, het is wel zo dat hier een speciaal programma bestaat, ontwikkeld door de Solvay Business School samen met het samenwerkingsverband TransConstellation (behalve Euroclear ook Swift, Bank of New York en Isabel, nvdr). Dat wil vooral een beter begrip van de sector bieden aan mensen die al voor ons werken. Voor die opleiding vliegen we ook mensen van buitenlandse vestigingen in. (Luc Baltussen)

De settlementgroep Euroclear heeft wereldwijd 3400 medewerkers, van wie 2400 in België. Als de groep verder groeit, zal dat niet alleen in België zijn. Denis Peters van Euroclear legt uit dat het in België moeilijk wordt nog geschikt personeel te vinden. Het is niet dat België geen werklozen meer heeft. Het probleem is dat wij heel gespecialiseerde profielen nodig hebben. Wij opereren in een aparte financiële omgeving en de kwaliteit van wat we doen wordt helemaal bepaald door de kennis van de typisch financiële professionals die we kunnen inzetten. De markt van die financiële professionals is niet groot en wij zijn niet de enigen die erin vissen. We moeten voor dat talent concurreren met alle grote banken. Heeft de crisis van 2008 niet wat stoom van de ketel gehaald? De crisis heeft gewogen op de activiteiten en er was inderdaad minder behoefte aan nieuwe rekruteringen. Maar goed, dit jaar nemen we toch zo'n 200 mensen aan en we kunnen alleen constateren dat er veel competitie is voor deze profielen. En dat zal de komende jaren niet gemakkelijker worden. Denk aan de demografie en de vergrijzing. Wij willen toch graag vier of vijf jaar vooruit kijken. We hebben hier veel grote financiële bedrijven. Bieden we in België relatief méér gespecialiseerde profielen aan dan elders? Dat de Belgische arbeidsmarkt meer geschikte kandidaten bevat, zou ik niet zeggen. Maar, het is wel zo dat hier een speciaal programma bestaat, ontwikkeld door de Solvay Business School samen met het samenwerkingsverband TransConstellation (behalve Euroclear ook Swift, Bank of New York en Isabel, nvdr). Dat wil vooral een beter begrip van de sector bieden aan mensen die al voor ons werken. Voor die opleiding vliegen we ook mensen van buitenlandse vestigingen in. (Luc Baltussen)