Premier Elio Di Rupo heeft donderdag op de Europese top een paar opvallende tussenkomsten gehouden.

Hij herhaalde niet alleen de Belgische kritiek op de aanbevelingen van de Europese Commissie, maar stelde, zo zeggen diplomaten, ook het nut van het 'twopack' in vraag.

Dat is de verzamelnaam van de in de steigers staande Europese wetgeving die de controle op de nationale begrotingen moet versterken.

Heilig huisje
Tijdens de verschillende Europese ministerraden uitten de Belgische ministers de voorbije weken steevast dezelfde kritiek op de Europese aanbevelingen. Ons land is het eens met de doelstellingen, maar de Europese Commissie laat te weinig manoeuvreerruimte, luidde het telkens.

Vooral de vraag om de pensioenleeftijd te verhogen, stoot tegen de borst, en ook het systeem van loonindexering blijft een heilig huisje.

PS-minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette herhaalde die kritiek donderdag nog eens in een kranteninterview.

Vreemd
Op de Europese top gaf ook Di Rupo nog eens uiting aan die kritiek. Hij viel volgens ingewijden uit de toon, niet alleen omdat hij een van de slechts vijf premiers was die commentaar gaven op de aanbevelingen, maar vooral omdat hij in een klap ook het twopack aanviel.

Retorisch stelde hij het nut ervan in vraag. Naar verluidt kwam de opmerking van Di Rupo vreemd over bij zijn 26 collega's.

Akkoord

Ook al moeten de lidstaten en het parlement nog een akkoord vinden over de twee verordeningen, zo goed als iedereen is het eens over het nut van strengere begrotingsregels. Het twopack zou lidstaten onder meer verplichten hun begroting al in oktober aan de Europese Commissie voor te leggen.

Ondanks de kritiek van Di Rupo keurden de leiders de aanbevelingen van de Commissie voor de lidstaten goed.

Di Rupo ontkent

De woordvoerder van Elio Di Rupo ontkende later overigens "met klem" dat de premier het 'twopack' in
twijfel getrokken had. De premier heeft deelgenomen aan de discussie over de datum van inwerkingtreding van de twee verordeningen en "de bijbehorende timing voor het indienen van de begroting", luidt het.

Het twopack zal de EU-lidstaten vragen hun begroting al in oktober aan de Europese Commissie voor te leggen. Maar omdat het Europees parlement en de lidstaten nog aan het onderhandelen zijn over de precieze inhoud van de wetgeving, is het nog niet duidelijk wanneer de deadline precies zal liggen.Het lijkt bovendien onhaalbaar dat het twopack al in oktober van dit jaar van toepassing zal zijn. (Belga/TV)

(Belga/TV)

Premier Elio Di Rupo heeft donderdag op de Europese top een paar opvallende tussenkomsten gehouden. Hij herhaalde niet alleen de Belgische kritiek op de aanbevelingen van de Europese Commissie, maar stelde, zo zeggen diplomaten, ook het nut van het 'twopack' in vraag. Dat is de verzamelnaam van de in de steigers staande Europese wetgeving die de controle op de nationale begrotingen moet versterken.Heilig huisje Tijdens de verschillende Europese ministerraden uitten de Belgische ministers de voorbije weken steevast dezelfde kritiek op de Europese aanbevelingen. Ons land is het eens met de doelstellingen, maar de Europese Commissie laat te weinig manoeuvreerruimte, luidde het telkens. Vooral de vraag om de pensioenleeftijd te verhogen, stoot tegen de borst, en ook het systeem van loonindexering blijft een heilig huisje. PS-minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette herhaalde die kritiek donderdag nog eens in een kranteninterview.Vreemd Op de Europese top gaf ook Di Rupo nog eens uiting aan die kritiek. Hij viel volgens ingewijden uit de toon, niet alleen omdat hij een van de slechts vijf premiers was die commentaar gaven op de aanbevelingen, maar vooral omdat hij in een klap ook het twopack aanviel. Retorisch stelde hij het nut ervan in vraag. Naar verluidt kwam de opmerking van Di Rupo vreemd over bij zijn 26 collega's.Akkoord Ook al moeten de lidstaten en het parlement nog een akkoord vinden over de twee verordeningen, zo goed als iedereen is het eens over het nut van strengere begrotingsregels. Het twopack zou lidstaten onder meer verplichten hun begroting al in oktober aan de Europese Commissie voor te leggen. Ondanks de kritiek van Di Rupo keurden de leiders de aanbevelingen van de Commissie voor de lidstaten goed. Di Rupo ontkentDe woordvoerder van Elio Di Rupo ontkende later overigens "met klem" dat de premier het 'twopack' in twijfel getrokken had. De premier heeft deelgenomen aan de discussie over de datum van inwerkingtreding van de twee verordeningen en "de bijbehorende timing voor het indienen van de begroting", luidt het. Het twopack zal de EU-lidstaten vragen hun begroting al in oktober aan de Europese Commissie voor te leggen. Maar omdat het Europees parlement en de lidstaten nog aan het onderhandelen zijn over de precieze inhoud van de wetgeving, is het nog niet duidelijk wanneer de deadline precies zal liggen.Het lijkt bovendien onhaalbaar dat het twopack al in oktober van dit jaar van toepassing zal zijn. (Belga/TV) (Belga/TV)