EU-Hof houdt spreidingsplan voor migranten in stand: nederlaag voor Slovakije en Hongarije

06/09/17 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:25

Bron: Belga

Het Europees Hof van Justitie heeft woensdag het protest verworpen dat Slovakije en Hongarije aangetekend hadden tegen het spreidingsplan voor migranten die via Griekenland en Italië de EU binnenkomen.

EU-Hof houdt spreidingsplan voor migranten in stand: nederlaag voor Slovakije en Hongarije

Migranten aan de grens tussen Servië en Hongarije. © AFP

Het mechanisme voor de 'herplaatsing' van asielzoekers heeft de twee landen effectief geholpen om het hoofd te bieden aan de gevolgen van de migratiecrisis, luidt het.

Samen met Tsjechië en Roemenië stemden Slovakije en Hongarije in september 2015 tegen de beslissing van de Europese ministerraad om 120.000 migranten die duidelijk nood hebben aan internationale bescherming vanuit Griekenland en Italië naar de andere EU-landen over te brengen.

De Slovaakse en Hongaarse regeringen trokken tegen de tijdelijke maatregel naar het Europees Hof, waar ze argumenteerden dat er procedurele fouten zijn gemaakt en dat een dergelijk spreidingsplan niet noodzakelijk was als reactie op de crisis.

Het Hof heeft woensdag alle argumenten van Bratislava en Boedapest van de tafel geveegd. De EU had wel degelijk het recht om het besluit met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen goed te keuren, unanimiteit was met andere woorden niet vereist. Met minder ambitieuze maatregelen hadden de Grieken en de Italianen de migratiestroom bovendien niet onder controle kunnen krijgen, luidt het.

Onze partners