Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V) maken hun wederoptreden in de Senaat. Ook N-VA'ers Wilfried Vandaele en Lies Jans zullen naar verwachting in een volgende zitting de eed afleggen als gemeenschapssenator.

Etienne Schouppe werd eerder op de week getipt als nieuwe topman van Belgacom. Premier Elio Di Rupo (PS) zou hem hebben voorgedragen op het kernkabinet in de benoemingsronde.

Als gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen dienden een aantal gemeenschapssenatoren hun zitje in de Senaat op te zeggen omdat ze schepen of burgemeester worden op 1 januari, wat onverenigbaar is met de functie van gemeenschapssenator.

Bart Tommelein verlaat Senaat

Zo verlaat Open VLD-fractieleider Bart Tommelein de hoge vergadering om schepen in Oostende te worden. De liberale fractie in het Vlaams parlement verkoos Jean-Jacques De Gucht als nieuwe gemeenschapssenator. Tijdens zijn vorig verblijf in de Senaat beet De Gucht zich vast in het euthanasiedossier, dat deze week opnieuw in een stroomversnelling geraakte door de opening die PS-fractieleider Philippe Mahoux creëerde.

Bij CD&V moest men op zoek naar een nieuwe gecoöpteerd senator nadat Peter Van Rompuy Tom Dehaene opvolgde in het Vlaams parlement omdat deze gedeputeerde wordt. De Algemene Vergadering van de partij besliste om Etienne Schouppe voor te dragen voor de coöptatie. De oud-NMBS-baas raakte in 2010 niet herverkozen ondanks 70.000 voorkeursstemmen. Schouppe zetelde reeds in de Senaat van 2003 tot 2008, waarna hij staatssecretaris voor Mobiliteit werd.

Bart De Wever en Liesbeth Homans naar Antwerpen

N-VA tenslotte moet Bart De Wever en fractieleidster Liesbeth Homans vervangen, toekomstig burgemeester en schepen van Antwerpen. Na hun eedaflegging zullen zij in de Senaat opgevolgd worden door Wilfried Vandaele, die vanaf januari geen schepen meer is in De Haan, en Lies Jans uit Hasselt. (Belga/SD)Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V) maken hun wederoptreden in de Senaat. Ook N-VA'ers Wilfried Vandaele en Lies Jans zullen naar verwachting in een volgende zitting de eed afleggen als gemeenschapssenator.Etienne Schouppe werd eerder op de week getipt als nieuwe topman van Belgacom. Premier Elio Di Rupo (PS) zou hem hebben voorgedragen op het kernkabinet in de benoemingsronde.Als gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen dienden een aantal gemeenschapssenatoren hun zitje in de Senaat op te zeggen omdat ze schepen of burgemeester worden op 1 januari, wat onverenigbaar is met de functie van gemeenschapssenator. Bart Tommelein verlaat SenaatZo verlaat Open VLD-fractieleider Bart Tommelein de hoge vergadering om schepen in Oostende te worden. De liberale fractie in het Vlaams parlement verkoos Jean-Jacques De Gucht als nieuwe gemeenschapssenator. Tijdens zijn vorig verblijf in de Senaat beet De Gucht zich vast in het euthanasiedossier, dat deze week opnieuw in een stroomversnelling geraakte door de opening die PS-fractieleider Philippe Mahoux creëerde. Bij CD&V moest men op zoek naar een nieuwe gecoöpteerd senator nadat Peter Van Rompuy Tom Dehaene opvolgde in het Vlaams parlement omdat deze gedeputeerde wordt. De Algemene Vergadering van de partij besliste om Etienne Schouppe voor te dragen voor de coöptatie. De oud-NMBS-baas raakte in 2010 niet herverkozen ondanks 70.000 voorkeursstemmen. Schouppe zetelde reeds in de Senaat van 2003 tot 2008, waarna hij staatssecretaris voor Mobiliteit werd. Bart De Wever en Liesbeth Homans naar AntwerpenN-VA tenslotte moet Bart De Wever en fractieleidster Liesbeth Homans vervangen, toekomstig burgemeester en schepen van Antwerpen. Na hun eedaflegging zullen zij in de Senaat opgevolgd worden door Wilfried Vandaele, die vanaf januari geen schepen meer is in De Haan, en Lies Jans uit Hasselt. (Belga/SD)