Etienne Mangé heeft in de jaren '80 heel veel betekend voor de toenmalige socialistische partij SP. Dat zegt Freddy Willockx, een boezemvriend van Etienne Mangé.

"Ik heb het overlijden van Etienne vernomen via zijn zoon. We kenden elkaar al van in 1963. We zaten toen in dezelfde klas in het atheneum in Gent. Nadien zijn we samen naar de universiteit gegaan. Ik heb hem trouwens overtuigd tot het socialisme, want Etienne was eigenlijk een overtuigde liberaal."

Penningmeester

Willockx loodste Mangé binnen op zijn kabinet toen hij in de jaren '80 minister was. "Nadien heeft Louis Tobback hem weggehaald om de studiedienst van de partij te leiden. Vanuit de studiedienst had hij veel invloed op de vernieuwing van de partij."

Nadien werd Mangé penningmeester van de SP. "Dan knapte hij onder meer het vuile werk op om geld binnen te halen om de krant De Morgen draaiende te houden", zegt Willockx.

Agusta-schandaal

In die periode raakte Mangé ook betrokken bij het Agusta-schandaal. Dat Italiaans bedrijf bouwde helikopters en betaalde smeergeld aan SP en PS in ruil voor het mogen leveren van helikopters aan het Belgische leger. In de Agusta-zaak is Mangé ook veroordeeld.

"Jammer genoeg ging Etienne in die zaak uit de bocht", volgens Willockx. De laatste jaren hield Etienne Mangé zich bezig met het bouwen van luchthavens in het buitenland, onder meer in Manilla op de Filipijnen. Daar is hij ook overleden. "Het was trouwens al jaren geleden dat ik Etienne nog gezien heb. Maar ik bewaar hele mooie herinneringen aan hem." (Belga/EE)

Etienne Mangé heeft in de jaren '80 heel veel betekend voor de toenmalige socialistische partij SP. Dat zegt Freddy Willockx, een boezemvriend van Etienne Mangé. "Ik heb het overlijden van Etienne vernomen via zijn zoon. We kenden elkaar al van in 1963. We zaten toen in dezelfde klas in het atheneum in Gent. Nadien zijn we samen naar de universiteit gegaan. Ik heb hem trouwens overtuigd tot het socialisme, want Etienne was eigenlijk een overtuigde liberaal." Penningmeester Willockx loodste Mangé binnen op zijn kabinet toen hij in de jaren '80 minister was. "Nadien heeft Louis Tobback hem weggehaald om de studiedienst van de partij te leiden. Vanuit de studiedienst had hij veel invloed op de vernieuwing van de partij." Nadien werd Mangé penningmeester van de SP. "Dan knapte hij onder meer het vuile werk op om geld binnen te halen om de krant De Morgen draaiende te houden", zegt Willockx. Agusta-schandaal In die periode raakte Mangé ook betrokken bij het Agusta-schandaal. Dat Italiaans bedrijf bouwde helikopters en betaalde smeergeld aan SP en PS in ruil voor het mogen leveren van helikopters aan het Belgische leger. In de Agusta-zaak is Mangé ook veroordeeld. "Jammer genoeg ging Etienne in die zaak uit de bocht", volgens Willockx. De laatste jaren hield Etienne Mangé zich bezig met het bouwen van luchthavens in het buitenland, onder meer in Manilla op de Filipijnen. Daar is hij ook overleden. "Het was trouwens al jaren geleden dat ik Etienne nog gezien heb. Maar ik bewaar hele mooie herinneringen aan hem." (Belga/EE)