Ethische commissie MR: 'De Decker heeft 'persoonlijke deontologische' fout gemaakt'

28/11/16 om 12:21 - Bijgewerkt om 15:30

Armand De Decker is deontologisch in de fout gegaan als advocaat van Patokh Chodiev. Dat zegt de deontologische commissie van de MR, die 'met een zeker ongenoegen' reageert op zijn uitspraak.

Ethische commissie MR: 'De Decker heeft 'persoonlijke deontologische' fout gemaakt'

© Belga

De arbitragecommissie binnen de MR heeft maandagmiddag bevestigd dat Armand De Decker een 'persoonlijke deontologische fout' begaan heeft in het dossier-Chodiev, beter bekend als Kazachgate. Tegelijk wordt benadrukt dat het gerecht en de onderzoekscommissie hun werk moeten doen. Dat zei commissievoorzitter François-Xavier de Donnea.

Voor de uitspraak van de arbitragecommissie mocht De Decker geen verklaringen afleggen in naam van de partij. Toch nam hij woensdag het woord op de gemeenteraad van Ukkel, waar hij burgemeester blijft. Zaterdag gaf hij een interview aan L'Echo, waarin hij onder meer de beslissingen van de MR tegenover hem betreurde, en verklaarde dat hij geen enkele rol gespeeld heeft in Kazachgate. de Donnea had De Decker ook gevraagd een advies te vragen bij de Federale Deontologiecommissie over het deontologisch karakter van zijn tussenkomsten in het dossier Chodiev. Dat is nog altijd niet gebeurd.

De Decker had vorige week na een onderhoud met de Donnea al zijn interne mandaten neergelegd. Dat deed hij nadat hij in opspraak was gekomen wegens zijn mogelijke rol als advocaat van de omstreden miljardair Patokh Chodiev bij de totstandkoming van de afkoopwet.

De MR dringt er 'zwaar' op aan dat dat advies alsnog gevraagd wordt. De arbitragecommissie van de MR schoot in actie nadat in de Franse pers alsmaar meer details uitlekten uit het Franse gerechtelijke dossier over het aankoopdossier van helikopters door Kazachstan. Daarbij dook de naam van De Decker op die zijn invloed zou hebben aangewend om in ons land de afkoopwet versneld goedgekeurd te krijgen. Bij de MR vindt men dat het feit dat Armand De Decker zich geen rekenschap geeft van zijn deontologisch probleem een bevestiging dat de beslissing van de arbitragecommissie 'noodzakelijk' was. (BELGA/JVL)

Onze partners