In gespecialiseerde labs wordt al vlees gekweekt zonder dat er nog een dier aan te pas komt, met stamcellen. Zo kunnen bepaalde gifstoffen en virussen die bij gekweekte dieren voorkomen ook vermeden worden. Denkt u dat de vleeslobby hier een spaak in het wiel steekt? (Luc Trauwaen, Koekelare)

Nena Baeyens: We moeten de evolutie van kweekvlees zeker nauw in de gaten houden. Steeds meer grote bedrijven investeren in zulk vlees, maar ook in plantaardige voedselbronnen die sterk op vlees lijken. En ook die 'vleeslobby' is geen zwart-witverhaal. Voor de producenten en distributeurs van vlees maakt het niet zoveel uit waar hun grondstoffen vandaan komen. Voor de kwekers natuurlijk wel, maar ook daar zien we verschuivingen. In de VS investeert grote speler Tyson Foods bijvoorbeeld al in plantaardige alternatieven voor vlees. Delen van de sector zijn zeker progressief genoeg om die trends te volgen in plaats van ertegen te blijven v...

Nena Baeyens: We moeten de evolutie van kweekvlees zeker nauw in de gaten houden. Steeds meer grote bedrijven investeren in zulk vlees, maar ook in plantaardige voedselbronnen die sterk op vlees lijken. En ook die 'vleeslobby' is geen zwart-witverhaal. Voor de producenten en distributeurs van vlees maakt het niet zoveel uit waar hun grondstoffen vandaan komen. Voor de kwekers natuurlijk wel, maar ook daar zien we verschuivingen. In de VS investeert grote speler Tyson Foods bijvoorbeeld al in plantaardige alternatieven voor vlees. Delen van de sector zijn zeker progressief genoeg om die trends te volgen in plaats van ertegen te blijven vechten. Baeyens: Dat is inderdaad een van de meest evidente oplossingen. Alleen is het moeilijk haalbaar. Die subsidies zijn een Europese materie, ons land kan daar weinig over beslissen. Bovendien zijn de subsidiemechanismen niet transparant, en volgens veel critici zijn ze zelfs op maat van de grote veeteeltbedrijven gemaakt. De kans is klein dat zij zich daarbij zouden neerleggen. Een vleestaks is dus een tweede beste optie. Baeyens: Ik denk niet dat een vleestaks een oplossing is voor wanpraktijken in slachthuizen. Het is niet omdat de prijs van vlees stijgt, dat ze ook meer rekening zullen houden met dierenwelzijn. Zij willen zo veel mogelijk winst maken. Zo'n slachthuis wordt dan echt bandwerk, wat funest is voor het dierenwelzijn. Soms lukt het niet om runderen met één poging te verdoven, maar voor een tweede poging wordt simpelweg geen tijd gemaakt. Een vleestaks kan er wel voor zorgen dat de consumptie van vlees daalt, al moeten we opletten voor verschuivingen: volgens professor Johan Albrecht, die daarover het boek Het gewicht van vlees schreef, zouden mensen misschien minder rood vlees eten maar meer kip. Daardoor moeten er nog meer dieren geslacht worden. Baeyens: Er bestaat ook nog zoiets als kunstmest, die nu vooral wordt gebruikt voor de teelt van veevoedergewassen. Als die verdwijnt, komt er meer dan voldoende ruimte vrij voor de teelt van soja en peulvruchten. Dat zijn stikstoffixerende planten die dus stikstofkunstmest vervangen. Ook de stikstofefficiëntie kan nog verhoogd worden. En ten slotte valt nog veel winst te halen uit de consumptie van zeewieren en microalgen, omdat die een zeer lage ecologische voetafdruk hebben.Baeyens: Uiteraard zijn insecten ook dieren, en strikte vegetariërs zullen ze dus niet eten. Bij EVA zijn wij er ook van overtuigd dat er genoeg plantaardige voedselbronnen zijn om lekker en gezond te eten, dus wij zullen de consumptie van insecten niet promoten. Maar we willen ook niet al te dogmatisch zijn. Iedereen kiest zelf hoever hij gaat. En als we kijken naar dierenleed en ecologische impact, is de consumptie van insecten wel veel beter dan die van zoogdieren, vis of gevogelte. Daarom begrijpen we wel dat andere organisaties, die eerder gericht zijn op duurzaamheid van voeding, dit aanbevelen.