Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V) haalt opnieuw uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever, naar aanleiding van diens 'racisme-uitspraken'. "De Wever is alleen met zichzelf bezig en wil boven alles zijn machtsbasis in Antwerpen en Vlaanderen bewaren en daarom zoekt hij de conflicten op", stelt Van Rompuy zondag op zijn blog.

Premier Charles Michel krijgt eveneens opnieuw een tik op de vingers omdat hij het heeft nagelaten De Wever echt lik op stuk te geven. De CD&V'er laakt dat De Wever groot is geworden door polarisatie: "tegen de Walen, tegen de PS en Di Rupo, tegen de vakbonden, tegen de culturele wereld. Vandaag zoekt hij naar tegenstellingen met de migrante gemeenschappen zoals de Berbers om zich duidelijk te positioneren. De Wever is steeds electoraal bezig en wil met deze verklaringen de samenleving opnieuw verdelen over het integratie- en migrantenprobleem om de (ex-)Vlaams Belang-kiezers blijvend aan zich binden", schrijft Van Rompuy.

'Eén tegen allen. Dat is zijn waarmerk'

Hij vindt het ook niet kunnen dat de N-VA-voorzitter nooit deelneemt aan parlementaire debatten en "provocatief" afwezig blijft na elke rel in de media. "Eén tegen allen. Dat is zijn waarmerk. Zo zit hij in mekaar en zolang zijn strategie succes kent, zal hij die niet veranderen", luidt het.

Van Rompuy kreeg twee weken geleden kritiek omdat hij premier Michel zwak leiderschap had verweten. "Charles Michel heeft deze week opnieuw een kans gemist om zich duidelijk op te werpen als de leider van deze coalitie", luidt het nu. Zolang de premier de N-VA-voorzitter geen lik op stuk geeft, "blijft hij de schaduwpremier", aldus Van Rompuy. "Deze regering levert goed werk op sociaal-economisch en budgettair vlak. Dit wordt evenwel gehypothekeerd door de constante profilering van De Wever."

Wij hebben veel te lang als politicus moeten zwijgen vanuit een zekere politieke correctheid.

Zuhal Demir

Zuhal Demir: 'Multiculturaliteit is mislukt'

In De Zevende Dag liet Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) horen dat ze de uitspraken van haar partijvoorzitter er niet over vond. "Wij hebben veel te lang als politicus moeten zwijgen vanuit een zekere politieke correctheid. We moeten problemen durven benoemen. Ja, de multiculturaliteit is mislukt", aldus Demir, die er wel aan toevoegde dat we "nu met oplossingen moeten komen".

Groen-voorzitster Meyrem Almaci laakte dat elke kleine stap naar een oplossing door de N-VA wordt afgeblokt. "In Vlaanderen hakt u in Onderwijs, Welzijn, Jeugdwerk en het etnisch-culturele middenveld", aldus Almaci, die ook verwees naar het voorstel van minister van Werk Kris Peeters om mystery calls te hanteren om de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan, dat "keihard wordt afgeblokt".

Open VLD'er Vincent Van Quickenborne vond de uitspraken van De Wever wel onverstandig, maar vindt "de storm achteraf even ergerlijk". "Op den duur werd Bart De Wever als een racist getypeerd. Dat is echt een brug te ver", aldus Van Quickenborne.

(Belga/TE)

Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V) haalt opnieuw uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever, naar aanleiding van diens 'racisme-uitspraken'. "De Wever is alleen met zichzelf bezig en wil boven alles zijn machtsbasis in Antwerpen en Vlaanderen bewaren en daarom zoekt hij de conflicten op", stelt Van Rompuy zondag op zijn blog. Premier Charles Michel krijgt eveneens opnieuw een tik op de vingers omdat hij het heeft nagelaten De Wever echt lik op stuk te geven. De CD&V'er laakt dat De Wever groot is geworden door polarisatie: "tegen de Walen, tegen de PS en Di Rupo, tegen de vakbonden, tegen de culturele wereld. Vandaag zoekt hij naar tegenstellingen met de migrante gemeenschappen zoals de Berbers om zich duidelijk te positioneren. De Wever is steeds electoraal bezig en wil met deze verklaringen de samenleving opnieuw verdelen over het integratie- en migrantenprobleem om de (ex-)Vlaams Belang-kiezers blijvend aan zich binden", schrijft Van Rompuy. Hij vindt het ook niet kunnen dat de N-VA-voorzitter nooit deelneemt aan parlementaire debatten en "provocatief" afwezig blijft na elke rel in de media. "Eén tegen allen. Dat is zijn waarmerk. Zo zit hij in mekaar en zolang zijn strategie succes kent, zal hij die niet veranderen", luidt het. Van Rompuy kreeg twee weken geleden kritiek omdat hij premier Michel zwak leiderschap had verweten. "Charles Michel heeft deze week opnieuw een kans gemist om zich duidelijk op te werpen als de leider van deze coalitie", luidt het nu. Zolang de premier de N-VA-voorzitter geen lik op stuk geeft, "blijft hij de schaduwpremier", aldus Van Rompuy. "Deze regering levert goed werk op sociaal-economisch en budgettair vlak. Dit wordt evenwel gehypothekeerd door de constante profilering van De Wever."In De Zevende Dag liet Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) horen dat ze de uitspraken van haar partijvoorzitter er niet over vond. "Wij hebben veel te lang als politicus moeten zwijgen vanuit een zekere politieke correctheid. We moeten problemen durven benoemen. Ja, de multiculturaliteit is mislukt", aldus Demir, die er wel aan toevoegde dat we "nu met oplossingen moeten komen". Groen-voorzitster Meyrem Almaci laakte dat elke kleine stap naar een oplossing door de N-VA wordt afgeblokt. "In Vlaanderen hakt u in Onderwijs, Welzijn, Jeugdwerk en het etnisch-culturele middenveld", aldus Almaci, die ook verwees naar het voorstel van minister van Werk Kris Peeters om mystery calls te hanteren om de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan, dat "keihard wordt afgeblokt". Open VLD'er Vincent Van Quickenborne vond de uitspraken van De Wever wel onverstandig, maar vindt "de storm achteraf even ergerlijk". "Op den duur werd Bart De Wever als een racist getypeerd. Dat is echt een brug te ver", aldus Van Quickenborne.(Belga/TE)