De afvoeren op de bevaarbare waterlopen zijn overal fel verhoogd en op verschillende plaatsen nog problematisch. Nu het gestopt is met regenen zijn de afvoeren op de meeste plaatsen wel aan het stabiliseren en is op verschillende plaatsen de daling van de waterstand ingezet. Dat blijkt uit de situatieschets maandagochtend om 5 uur van het Hydrologisch InformatieCentrum (HIC).

In een aantal stations geldt nog een overschrijding van het externe alarmpeil. Op de IJzer bedraagt de afvoer momenteel iets meer dan 50 m³/seconden te Roesbrugge en is het waterpeil licht dalend. Het peil in Lo-Fintele stijgt nog licht.

Er is een lichte daling vastgesteld op de Ringvaart (Evergem) en het afleidingskanaal van de Leie (Deinze). Vermoedelijk zal het waterpeil er in de loop van maandagnamiddag onder het alarmpeil zakken, maar zal het nog tot dinsdag duren eer het peil verder onder het waakniveau gezakt is.

Olievervuiling

De Civiele Bescherming blijft met alle beschikbare personeel en materiaal pompen in Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Waals- en Vlaams-Brabant maar de situatie lijkt stilaan te stabiliseren. In West-Vlaanderen is de Civiele Bescherming nergens meer aan het pompen. In alle operationele eenheden worden nog steeds zandzakjes gevuld.

In totaal heeft de Civiele Bescherming al zo'n 40.000 zandzakjes
geproduceerd en verdeeld, goed voor zowat 680 ton zand. Daarnaast zijn 154.000 lege zakken meegegeven aan brandweerkorpsen en gemeentediensten.

Enkele ploegen starten maandag ook met het opruimen en bestrijden van olievervuiling. In een aantal huizen is de olietank omgevallen en drijft olie op het water in de kelders. Als het vervuilde water uit de kelder vloeit, probeert de Civiele Bescherming zo snel mogelijk tussenbeide te komen om milieuvervuiling of de vervuiling van waterwinningsgebieden te voorkomen.

Het blijft droog

De actieve storing die de voorbije dagen voor veel neerslag zorgde is afgelopen nacht definitief weggetrokken naar het oosten. Het is en blijft een tijd droog, aldus de meteorolgische verwachtingen van het HIC.

De afvoeren op de bevaarbare waterlopen zijn overal fel verhoogd en op verschillende plaatsen nog problematisch. Nu het gestopt is met regenen zijn de afvoeren op de meeste plaatsen wel aan het stabiliseren en is op verschillende plaatsen de daling van de waterstand ingezet. Dat blijkt uit de situatieschets maandagochtend om 5 uur van het Hydrologisch InformatieCentrum (HIC). In een aantal stations geldt nog een overschrijding van het externe alarmpeil. Op de IJzer bedraagt de afvoer momenteel iets meer dan 50 m³/seconden te Roesbrugge en is het waterpeil licht dalend. Het peil in Lo-Fintele stijgt nog licht. Er is een lichte daling vastgesteld op de Ringvaart (Evergem) en het afleidingskanaal van de Leie (Deinze). Vermoedelijk zal het waterpeil er in de loop van maandagnamiddag onder het alarmpeil zakken, maar zal het nog tot dinsdag duren eer het peil verder onder het waakniveau gezakt is. OlievervuilingDe Civiele Bescherming blijft met alle beschikbare personeel en materiaal pompen in Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Waals- en Vlaams-Brabant maar de situatie lijkt stilaan te stabiliseren. In West-Vlaanderen is de Civiele Bescherming nergens meer aan het pompen. In alle operationele eenheden worden nog steeds zandzakjes gevuld. In totaal heeft de Civiele Bescherming al zo'n 40.000 zandzakjes geproduceerd en verdeeld, goed voor zowat 680 ton zand. Daarnaast zijn 154.000 lege zakken meegegeven aan brandweerkorpsen en gemeentediensten. Enkele ploegen starten maandag ook met het opruimen en bestrijden van olievervuiling. In een aantal huizen is de olietank omgevallen en drijft olie op het water in de kelders. Als het vervuilde water uit de kelder vloeit, probeert de Civiele Bescherming zo snel mogelijk tussenbeide te komen om milieuvervuiling of de vervuiling van waterwinningsgebieden te voorkomen. Het blijft droog De actieve storing die de voorbije dagen voor veel neerslag zorgde is afgelopen nacht definitief weggetrokken naar het oosten. Het is en blijft een tijd droog, aldus de meteorolgische verwachtingen van het HIC.