Als het afschakelplan deze winter wordt geactiveerd, rijden die dag geen treinen in heel België. Dat bevestigen meerdere bronnen binnen de NMBS, zo schrijft De Morgen.

'Zonder elektriciteit rijden er geen treinen. U begrijpt dat dit een zeer dringend probleem is', zegt Jo Cornu, CEO van de NMBS. De treinen worden overal afgelast, dus niet alleen in de getroffen zones. Ook al kan 85 procent van de treinen via de bovenleiding van stroom worden voorzien. Het probleem is dat de seinhuizen, de slagbomen en de wissels zijn aangesloten op lokale stroomvoorzieningen. En een trein kan niet rijden zonder seinen of wissels.

Te gevaarlijk

Te gevaarlijk, zo blijkt uit een veiligheidsanalyse van Infrabel. 'Wij adviseren om bij één of meerdere afschakelingen gedurende de hele dag niet te rijden op het hele net', aldus de experts van Infrabel. Cornu pleit voor een noodoplossing. Hij richt zich tot minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) en energieminister Marie-Christine Marghem (MR).

Intussen werd een werkgroep opgericht met NMBS, Infrabel en de ministeries van Energie, Economie en Mobiliteit. Maar ook die heeft nog geen oplossing gevonden. (Belga/AVE)

Als het afschakelplan deze winter wordt geactiveerd, rijden die dag geen treinen in heel België. Dat bevestigen meerdere bronnen binnen de NMBS, zo schrijft De Morgen.'Zonder elektriciteit rijden er geen treinen. U begrijpt dat dit een zeer dringend probleem is', zegt Jo Cornu, CEO van de NMBS. De treinen worden overal afgelast, dus niet alleen in de getroffen zones. Ook al kan 85 procent van de treinen via de bovenleiding van stroom worden voorzien. Het probleem is dat de seinhuizen, de slagbomen en de wissels zijn aangesloten op lokale stroomvoorzieningen. En een trein kan niet rijden zonder seinen of wissels. Te gevaarlijk, zo blijkt uit een veiligheidsanalyse van Infrabel. 'Wij adviseren om bij één of meerdere afschakelingen gedurende de hele dag niet te rijden op het hele net', aldus de experts van Infrabel. Cornu pleit voor een noodoplossing. Hij richt zich tot minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) en energieminister Marie-Christine Marghem (MR). Intussen werd een werkgroep opgericht met NMBS, Infrabel en de ministeries van Energie, Economie en Mobiliteit. Maar ook die heeft nog geen oplossing gevonden. (Belga/AVE)