La dernière heure schrijft woensdag over de lijst. Een deel van die organen, van die 41 instellingen levert valse diploma's tegen betaling of verkoopt cursussen die niet erkend zijn door de gemeenschappen.

'Een onderwiijsinstelling mag de titel van universiteit of hogeschool niet gebruiken als ze niet als dusdanig herkend is door de overheid', zegt de FOD Economie. 'Als de instelling niet over zo'n accreditatie beschikt, maar zich wel als universiteit of hogeschool profileert en bachelor-, master- of doctoraatsopleidingen aanbiedt, kun je spreken van bedrieglijke praktijken.'

Dat er een zwarte lijst komt van nepinstellingen, is nieuw. Eerder hield minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de boot af, omdat het moeilijk is om een up-to-date lijst te publiceren. 'Heel wat van die instellingen zijn gevestigd in ver afgelegen kleine (ei)landen, hebben slechts enkel een postbusadres, verdwijnen plots en duiken totaal ergens anders op met soms een compleet andere naam. Wanneer een instelling nog niet op de zwarte lijst staat kan die dit bovendien als argument gebruiken om de geloofwaardigheid te bevestigen', zei ze toen aan deredactie.be. Een lijst met instellingen die wél erkend zijn, bestaat al lang en is terug te vinden op de website van de Vlaamse Overheid.

La dernière heure schrijft woensdag over de lijst. Een deel van die organen, van die 41 instellingen levert valse diploma's tegen betaling of verkoopt cursussen die niet erkend zijn door de gemeenschappen. 'Een onderwiijsinstelling mag de titel van universiteit of hogeschool niet gebruiken als ze niet als dusdanig herkend is door de overheid', zegt de FOD Economie. 'Als de instelling niet over zo'n accreditatie beschikt, maar zich wel als universiteit of hogeschool profileert en bachelor-, master- of doctoraatsopleidingen aanbiedt, kun je spreken van bedrieglijke praktijken.'Dat er een zwarte lijst komt van nepinstellingen, is nieuw. Eerder hield minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de boot af, omdat het moeilijk is om een up-to-date lijst te publiceren. 'Heel wat van die instellingen zijn gevestigd in ver afgelegen kleine (ei)landen, hebben slechts enkel een postbusadres, verdwijnen plots en duiken totaal ergens anders op met soms een compleet andere naam. Wanneer een instelling nog niet op de zwarte lijst staat kan die dit bovendien als argument gebruiken om de geloofwaardigheid te bevestigen', zei ze toen aan deredactie.be. Een lijst met instellingen die wél erkend zijn, bestaat al lang en is terug te vinden op de website van de Vlaamse Overheid.