'Er moet een minimumhoeveelheid drinkwater beschikbaar blijven voor wie de factuur niet kan betalen'

26/11/17 om 13:39 - Bijgewerkt om 13:39

Bron: Belga

SP.a wil dat er een verbod komt op het afsluiten van het drinkwater. De partij diende daarvoor in het Vlaams Parlement een resolutie in, meldt parlementslid Rob Beenders.

'Er moet een minimumhoeveelheid drinkwater beschikbaar blijven voor wie de factuur niet kan betalen'

© iStock

"In een beschaafde regio als Vlaanderen mogen we niet tolereren dat het afsluiten van drinkwater nog mogelijk is. Mensen die afgesloten worden van drinkwater zijn genoodzaakt om flessen water te kopen en dat kost tot honderden keer meer per liter", zegt Rob Beenders (SP.A)

Net zoals bij betaalproblemen voor de elektriciteitsfactuur, moet er een minimumhoeveelheid drinkwater beschikbaar blijven, oordeelt de Vlaamse socialist.

Voorts vindt hij dat bevoegd Vlaams minister Joke Schauvliege het zuinig omspringen met water verder moet stimuleren, bijvoorbeeld met waterscans om ongewilde lekken op te sporen, of waterbesparende maatregelen op de huurmarkt.

Beenders pleit ook voor een 'sociaal waterfonds' voor mensen die kampen met waterarmoede. Hij wijst in dat verband op enkele cijfers over betaalproblemen met de waterfactuur in 2016.

Zo steeg het aantal gevallen van betalingsuitstel met 22,4 procent tot 75.156 en het aantal herinneringsbrieven met 18,9 procent tot 585.271. De ingebrekestellingen gingen 27,2 procent hoger tot 220.379 en de afbetalingsplannen met 13,9 procent tot 63.221.

Positief is dat er in september minder afsluitingen van het drinkwater werden geregistreerd: -33 procent tot 2.617.

Onze partners