Peter Praet is een Belg en na voorzitter Mario Draghi de tweede man bij de ECB. De ECB pompt sinds begin vorig jaar maandelijks 60 miljard euro in de Europese economie in de hoop van zo opnieuw wat economische groei te creëren.

In het interview geeft Praet toe dat er daarvan nog maar weinig positieve effecten te merken zijn: de economische groei is met 1,5 procent zeer zwak, de werkloosheid bedraagt 10 procent, de jeugdwerkloosheid ligt zelfs boven 20 procent. Maar 'als de ECB haar maatregelen niet had genomen, zaten we in een depressie', aldus Praet.

Praet is duidelijk dat de ECB met haar huidige beleid zeker zal doorgaan tot maart 2017 'en indien nodig nog langer'. Dat betekent dat de ECB meer dan 1,5 biljoen euro (1.500.000.000.000 euro) zal bijdrukken en in de economie zal pompen. Een gi-gan-tisch bedrag. Of dit ECB-beleid wel het juiste is?

'Time will tell', zegt Praet, maar hij wijst er ook op dat de ECB niet alle problemen kan oplossen: 'De ECB heeft gedaan wat ze moest doen. We hebben altijd gezegd dat de politici hun job moeten doen. Zij moeten structurele hervormingen doorvoeren, de overheidsschuld afbouwen en een soepelere arbeidsmarkt creëren. Dat zou bijdragen aan een goed draaiende economie.' (EP)

Lees het integrale interview met Peter Praet

Peter Praet is een Belg en na voorzitter Mario Draghi de tweede man bij de ECB. De ECB pompt sinds begin vorig jaar maandelijks 60 miljard euro in de Europese economie in de hoop van zo opnieuw wat economische groei te creëren.In het interview geeft Praet toe dat er daarvan nog maar weinig positieve effecten te merken zijn: de economische groei is met 1,5 procent zeer zwak, de werkloosheid bedraagt 10 procent, de jeugdwerkloosheid ligt zelfs boven 20 procent. Maar 'als de ECB haar maatregelen niet had genomen, zaten we in een depressie', aldus Praet.Praet is duidelijk dat de ECB met haar huidige beleid zeker zal doorgaan tot maart 2017 'en indien nodig nog langer'. Dat betekent dat de ECB meer dan 1,5 biljoen euro (1.500.000.000.000 euro) zal bijdrukken en in de economie zal pompen. Een gi-gan-tisch bedrag. Of dit ECB-beleid wel het juiste is? 'Time will tell', zegt Praet, maar hij wijst er ook op dat de ECB niet alle problemen kan oplossen: 'De ECB heeft gedaan wat ze moest doen. We hebben altijd gezegd dat de politici hun job moeten doen. Zij moeten structurele hervormingen doorvoeren, de overheidsschuld afbouwen en een soepelere arbeidsmarkt creëren. Dat zou bijdragen aan een goed draaiende economie.' (EP)Lees het integrale interview met Peter Praet