In de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde zijn er zondag verschillende protestacties geweest. Zo konden Franstaligen in Wemmel hun Franstalige oproepingsbrief weggooien.

Volgens gouverneur Lode De Witte van Vlaams-Brabant verliepen de verkiezingen in de zeventien gemeenten in Halle-Vilvoorde die de organisatie ervan boycotten wegens de niet-splitsing van B-H-V normaal. De Witte had de praktische organisatie van de stembusslag overgenomen.

Toch waren er ook enkele incidenten in Halle-Vilvoorde. Zo konden Franstaligen in de faciliteitengemeente Wemmel hun Nederlandstalige oproepingsbrief weggooien en ruilen voor een Franstalig exemplaar.

Aan een plaatselijke sporthal was een grote bak geplaatst waar de Nederlandstalige oproepingsbrieven in konden worden gedropt.

Dat leidde tot groot ongenoegen bij de Vlaamse eenheidslijst WEMMEL. Haar schepen Herman Vander Voorde heeft de zaak gemeld bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois.

Actie TAK

In Sint-Genesius-Rode voerden een 20-tal actievoerders van het Taal Aktie Komitee zondagochtend actie voor een Vlaamse president. Ze deden dat toen Europees president Herman Van Rompuy er zijn stem kwam uitbrengen.

De TAK-militanten toonden affiches en een spandoek met de tekst 'Geef ons een Vlaams President'. Er waren ook kartonnen borden met de tekst 'Genoeg! Gewoon splitsen'.

In Lennik heeft burgemeester Willy De Waele (Open VLD) zondagochtend geweigerd zijn stem uit te brengen uit protest
tegen de niet-splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

De Waele, één van de voorvechters van de burgemeestersactie in
Halle-Vilvoorde voor de splitsing van B-H-V, ging wel naar het stembureau, maar gaf zijn papieren om te kunnen stemmen na ontvangst meteen terug aan de voorzitter van het kiesbureau.

De Waele motiveerde zijn actie door erop te wijzen dat de kieskring B-H-V in strijd is met de grondwet. Lennik was één van de zeventien gemeenten in Halle-Vilvoorde die de organisatie van de verkiezingen hebben geboycot.

In de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde zijn er zondag verschillende protestacties geweest. Zo konden Franstaligen in Wemmel hun Franstalige oproepingsbrief weggooien. Volgens gouverneur Lode De Witte van Vlaams-Brabant verliepen de verkiezingen in de zeventien gemeenten in Halle-Vilvoorde die de organisatie ervan boycotten wegens de niet-splitsing van B-H-V normaal. De Witte had de praktische organisatie van de stembusslag overgenomen.Toch waren er ook enkele incidenten in Halle-Vilvoorde. Zo konden Franstaligen in de faciliteitengemeente Wemmel hun Nederlandstalige oproepingsbrief weggooien en ruilen voor een Franstalig exemplaar. Aan een plaatselijke sporthal was een grote bak geplaatst waar de Nederlandstalige oproepingsbrieven in konden worden gedropt. Dat leidde tot groot ongenoegen bij de Vlaamse eenheidslijst WEMMEL. Haar schepen Herman Vander Voorde heeft de zaak gemeld bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois.Actie TAKIn Sint-Genesius-Rode voerden een 20-tal actievoerders van het Taal Aktie Komitee zondagochtend actie voor een Vlaamse president. Ze deden dat toen Europees president Herman Van Rompuy er zijn stem kwam uitbrengen.De TAK-militanten toonden affiches en een spandoek met de tekst 'Geef ons een Vlaams President'. Er waren ook kartonnen borden met de tekst 'Genoeg! Gewoon splitsen'.In Lennik heeft burgemeester Willy De Waele (Open VLD) zondagochtend geweigerd zijn stem uit te brengen uit protest tegen de niet-splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. De Waele, één van de voorvechters van de burgemeestersactie in Halle-Vilvoorde voor de splitsing van B-H-V, ging wel naar het stembureau, maar gaf zijn papieren om te kunnen stemmen na ontvangst meteen terug aan de voorzitter van het kiesbureau. De Waele motiveerde zijn actie door erop te wijzen dat de kieskring B-H-V in strijd is met de grondwet. Lennik was één van de zeventien gemeenten in Halle-Vilvoorde die de organisatie van de verkiezingen hebben geboycot.