Enkelband mogelijk als zelfstandige straf

© BELGA

Vanaf vandaag kunnen rechters veroordeelden een enkelband opleggen als zelfstandige straf. De duur van de straf stemt daarbij overeen met de tijd die de veroordeelde anders in de gevangenis moet uitzitten.

De rechter kan enkel een enkelband opleggen voor kleine vergrijpen. Dat betekent dat enkel veroordeelden die een strafbaar feit hebben gepleegd die gesanctioneerd zou worden met een celstraf van 1 jaar een enkelband kunnen krijgen. De rechter bepaalt zelf hoe lang iemand zo’n band moet dragen, maar dat is minimum 1 maand. Dat schrijven De Standaard en De Tijd. Maar doorgaans stemt de draagtijd overeen met de gevangenisstraf die de veroordeelde anders zou moeten uitzitten.

Bijzondere voorwaarden

Volgens de website justitiehuizen.be kan een rechter eventueel nog geïndividualiseerde bijzondere voorwaarden opleggen in het belang van slachtoffer. “Zo kan de rechter de veroordeelde verbieden om bepaalde plaatsen te bezoeken of contact op te nemen met de slachtoffers”, verduidelijkt de site.

De justitiehuizen reageren alvast positief op de maatregel. “Het autonoom elektronisch toezicht zal vooral praktisch zijn voor een aantal kleinere vergrijpen waarvoor men nu gevangenisstraf oplegt, maar die in de praktijk moeilijk of niet kan worden uitgevoerd omdat er geen plaats is in de gevangenissen”, reageert rechter Roland Cassiers in het VRT-radionieuws.

Om alles in goede banen te leiden krijgen de justitiehuizen 40 extra personeelsleden. Zij zullen de enkelbanden aanbrengen. Momenteel staan een kleine 2000 mensen onder elektronisch toezicht in ons land. Sinds 2015 zijn de justitiehuizen en elektronisch toezicht een Vlaamse bevoegdheid. De Vlaamse overheid neemt onder meer nieuwe technologieën in overweging. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content