Enkel Homans’ kabinet benadert diversiteitsquota van Vlaamse regering

© Belga

Volgens de nieuwe streefcijfers bij de Vlaamse overheid moet tien procent van de Vlaamse ambtenaren een migratieachtergrond hebben. Maar enkel het kabinet van minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) benadert die diversiteitsquota.

Dat blijkt uit het antwoord op een vraag van parlementslid Kurt De Loor (SP.A).

In vier kabinetten, allemaal enkele tientallen personeelsleden groot, werkt niemand met een migratieachtergrond. Het gaat om dat van Ben Weyts (N-VA), Philippe Muyters (N-VA), Joke Schauvliege (CD&V) en Sven Gatz (Open VLD).

Streefcijfer

De streefcijfers voor diversiteit bij de Vlaamse overheid zijn dit jaar nochtans gevoelig verhoogd. Tien procent van de Vlaamse ambtenaren moet nu een migratieachtergrond hebben, schrijft bevoegd minister Liesbeth Homans in haar beleidsbrief.

‘Net de minister die verantwoordelijk is voor het diversiteitsbeleid op de arbeidsmarkt (Philippe Muyters, red.), heeft 0 procent diversiteit in zijn eigen kabinet’, hekelt Imade Annouri van Groen.

Vrouwen

Voor vrouwen in een topfunctie ligt het streefdoel binnen de Vlaamse overheid op 40 procent vrouwen in het topkader en 40 procent vrouwen in het middenkader. Zowel in het kabinet van minister-president Geert Bourgeois als in dat van minister van Werk Philippe Muyters werkt geen enkele vrouw in een managementfunctie.

‘Met slechts drie op negen vrouwelijke Vlaamse ministers en geen enkele minister met een migratieachtergrond oogt de hele regeringsploeg trouwens zeer blank en mannelijk’, stelt Kurt De Loor. ‘Eén op drie vrouwelijke ministers, daarmee haalt de regering haar eigen streefdoel voor vrouwen in topkaders niet eens.’

Handicap

Het streefcijfer voor personen met een beperking – 3 procent – is voor de hele Vlaamse overheid moeilijk te halen, al worden in de beleidsbrief verhoogde inspanningen in het vooruitzicht gesteld om het percentage te benaderen. Enkel Geert Bourgeois, Liesbeth Homans en Joke Schauvliege stellen in hun kabinet een persoon met een beperking of chronische ziekte tewerk.

‘De juiste man of de juiste vrouw op de juiste plaats blijft het uitgangspunt’, is te horen bij minister van Inburgering Homans. ‘Uiteraard wordt hierbij gestreefd naar een evenwichtige verdeling in de mate van het mogelijke. Ieder kabinet is verantwoordelijk voor de invulling van het eigen personeel.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content