Energiescore voor huis ‘verschilt van 1 tot 3 al naargelang interpretatie van expert’

Annemie Turtelboom (Open VLD), Vlaams minister van Energie © BELGA

Wie een huis verkoopt of verhuurt, moet sinds 2008 een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen. Maar er zit rek in die energiescore. Uit onderzoek blijkt dat verschillende experten heel andere scores toekennen, van één tot ruim het drievoudige, voor hetzelfde huis of appartement.

Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard op basis van een onderzoek van de beroepsorganisatie OVED.

Minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) erkent het probleem en wil ingrijpen, aldus de kranten. appartement tot het drievoudige kan oplopen. Minister van Energie Annemie Turtelboom wil ingrijpen,

De beroepsorganisatie van de energiedeskundigen liet 20 experten een huis in Antwerpen en een appartement in Gent bezoeken.

Gevolgen

De toegekende EPC-scores liepen hard uiteen: van 242 volgens de ene tot 797 volgens de andere expert, dat is ruim het drievoudige. Het ging om competente inschattingen op basis van dezelfde regels over EPC’s. Maar die regels laten alle ruimte voor interpretatie, zo blijkt.

Die EPC-waarde speelt nochtans een grote rol bij de waardebepaling van een huur- of koopwoning. Daarom wil Vlaams energieminister Turtelboom het systeem hervormen. “Het EPC-certificaat moet aansluiten bij de realiteit: wie zo’n certificaat ontvangt, moet daarop kunnen vertrouwen”, zegt ze in de kranten. Ze maakt ook werk van vooropleiding en een permanente vorming van de energiedeskundigen, voegt ze toe.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content