Energiefactuur stijgt al jaren

© belga

Zakenbank Petercam berekende dat de gemiddelde Belgische consument het afgelopen jaar 18 procent meer betaalde voor energie. Die stijgende trend blijkt al jaren aan te houden.

Petercam-hoofdeconoom Bart van Craeynest becijferde dat de Belgische huishoudens het in vergelijking met vorig jaar, dit jaar 18 procent meer betaalden voor hun energie.

Die berekening gaat uit van een onveranderd consumptiepatroon sinds 2009, weet De Standaard.

Vorig jaar bedroeg de energiefactuur voor de wagen en de woning van het gemiddelde Belgische huishouden 3.783 euro. In vergelijking met 2010 is dat een stijging met 18 procent, in vergelijking met 2009 moest in 2011 30 procent meer betaald worden.

De stijging is te wijten aan de stijging van de olieprijs, van 40 dollar per vat begin 2009 naar zo’n 108 dollar vandaag. Dat maakt dat de uitgaven voor diesel, stookolie en gas fel gestegen zijn de laatste jaren. Benzine en elektriciteit werd ook duurder, maar minder snel. De prijs van elektriciteit wordt afgeremd omdat de stroom komt uit centrales, die op steenkool of kernenergie werken. Bij benzine zorgde het accijnsbeleid van de overheid voor prijsmatiging.

Wie thuis met de zogenaamde vaste brandstoffen, zoals steenkool, verwarmde, kwam nauwelijks duurder uit.

Voorzichtige voorspelling: 2012 nog eens 3,6 procent duurder

Van Craeynest doet ook een voorzichtige voorspelling voor 2012, maar waarschuwt dat die erg onzeker is. In het geval dat de olieprijs bevroren wordt, dan neemt de energiefactuur toe tot 3.919, een stijging van 3,6 procent. Volgens Van Craeynest is het waarschijnlijk dat door de economische terugval, de dalende trend van de olieprijzen zich zal doorzetten.

“In dat geval zal de factuur wat lager uitvallen. Maar niet veel lager, want in de tweede jaarhelft kan de economie weer aantrekken. Wanneer die kentering er zal komen, is moeilijk te voorspellen. Ik acht het hoe dan ook uitgesloten dat de olieprijs in vrije val terechtkomt, zoals in 2008 het geval was.”

Consument profiteerde niet van dalende olieprijs

Die dalende olieprijs is overigens geen reden tot juichen voor de consument. Het blijkt dat die daar in 2008 en 2009 amper heeft van geprofiteerd en dat de totale energierekening is blijven stijgen. Volgens Van Craeynest ligt dat aan de veranderende energieconsumptie. De consument paste immers zijn verbruik aan aan de hogere prijzen. Toen de prijzen daarna daalden, consumeerde de verbruiker meer.

Tot slot geeft Van Craeynest mee dat ook weersomstandigheden hun invloed hadden. De koudere winters van 2010 en 2011 verklaren de scherpe prijsstijgingen. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content