Energie- en klimaatplan: nu ook akkoord tussen federale en regionale ministers

Marie-Christine Marghem © Belga Image

De verschillende regeringen van ons land zijn het vanochtend eens geraakt over het nationaal energie- en klimaatplan. Het plan moet ons land toelaten de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent te doen dalen.

Tijdens het Overlegcomité bereikten de verschillende regeringen een akkoord.

De bevoegde ministers hadden elk al een klimaatplan voor hun gewest opgesteld, maar een nationaal plan voor heel België was er nog niet. De deadline om dat plan bij de Europese Commissie in te dienen, ligt op 31 december.

Nationaal plan

De vergadering duurde uiteindelijk niet erg lang. Na een paar ‘kleine beslissingen’, dixit Waals minister-president Elio Di Rupo (PS), waren de ministers eruit. Concreet zijn de regionale klimaatplannen nu samengevoegd tot een leesbaar, coherent geheel.

Nieuwe maatregelen zijn er dus niet genomen, maar de regeringen moesten het nog eens worden over een aantal technische details over onder meer biobrandstoffen en woningrenovaties.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is tevreden. ‘De gesprekken verliepen in een heel goede, constructieve sfeer. Ik ben heel fier, want ondanks alle onheilsberichten zijn we er toch in geslaagd een goed, ambitieus, maar ook haalbaar en betaalbaar akkoord te sluiten om voor te leggen aan de Europese Unie.’

Dat het Vlaamse klimaatplan wat achterop hinkt op die van de andere gewesten, wil Demir niet gezegd hebben. ‘Europa vraagt van België 35 procent minder uitstoot in 2030, en dat is ook waar Vlaanderen naar streeft’, zei ze. ‘Maar wij hebben veel industrie, zijn dunbevolkt en hebben een haven. Het is normaal dat we die welvaart willen behouden.’

Dat de Europese Unie tegen de zomer een voorstel wil doen om de uitstootreductie nog te verhogen naar 50 of zelfs 55 procent, is voor Demir nu niet aan de orde. ‘Europa doet wat het wil, Vlaanderen gaat nu werken voor die ambitieuze doelstelling van 35 procent. Daar nu nog iets bovenop gooien is niet wat we nodig hebben. Ik blijf bij de realiteit.’

Federaal energieminister Marie Christine Marghem (MR) benadrukte dat België nu in staat is om aan de eisen van de Europese Commissie te voldoen. ‘We hebben een grote vooruitgang geboekt’, zei ze.

Marghem had eerder kritiek geuit op de Vlaamse plannen, maar wilde die niet herhalen. ‘Ik voel de goede wil bij de Vlaamse collega’s om die doelstelling van 35 procent te halen. En waar een wil is, is een weg.’

Federale onderhandelingen

Dat de spanningen tussen verschillende partijen hoog oplopen in het kader van de federale onderhandelingen, speelde geen rol in de gesprekken over een nationaal klimaatplan, klonk het voor de start van het overleg unisono. ‘Dat is een heel ander debat’, aldus Marghem.

Maar in één adem noemde ze de demarche van PS’er Rudy Demotte – die een samenwerking met N-VA dinsdag onmogelijk noemde – ’totaal onverantwoord’. ‘Dat had men wel wat vroeger kunnen zeggen. Ik vind het frappant dat men daar nu mee komt, terwijl twee informateurs serieus naar oplossingen zoeken en we in een erg delicate situatie zitten.’

De Vlaamse ministers wilden niet veel kwijt over de hele situatie. ‘Het lijkt met niet verstandig om verklaringen af te leggen, het is al moeilijk genoeg en ik ga het niet moeilijker maken’, zei Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA).

Federaal vicepremiers en onderhandelaars Alexander De Croo (Open VLD) en Koen Geens (CD&V) hielden het bij ‘geen commentaar’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content