Het Vlaams Opleidingsverlof is de opvolger van het bestaande systeem van het Betaald Educatief Verlof. Dat systeem geeft werknemers uit de privé-sector het recht om opleidingen te volgen zonder loonverlies.

Met de hervorming, die deel uitmaakt van het zomerakkoord, wil Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) werknemers aansporen om te blijven bijleren.

Concreet krijgt elke werknemer in de privésector vanaf het schooljaar 2019-2020 recht op 125 uur opleidingsverlof zonder loonverlies. De Vlaamse overheid betaalt daarbij de loonkosten terug aan de werkgever.

"Het gaat om een win-winsituatie", zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) in een toelichting."Werknemers versterken hun kwaliteiten, werkgevers krijgen beter en productiever personeel en Vlaanderen versterkt zijn economie", verduidelijkt hij.

Behalve in een klassieke opleidingsomgeving kan de opleiding in de toekomst ook via werkplek- en afstandsleren. In tegenstelling tot het vorige systeem gaat het om arbeidsmarktgerichte opleidingen die onderworpen worden aan een beoordelingssysteem, óf loopbaangerichte opleidingen. Het aanbod moet passen binnen een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), nadat de betrokken werknemer loopbaanbegeleiding volgde.

Alle goedgekeurde arbeidsmarktgerichte opleidingen zullen eenvoudig te raadplegen zijn in een online databank.

Het Vlaams Opleidingsverlof is de opvolger van het bestaande systeem van het Betaald Educatief Verlof. Dat systeem geeft werknemers uit de privé-sector het recht om opleidingen te volgen zonder loonverlies. Met de hervorming, die deel uitmaakt van het zomerakkoord, wil Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) werknemers aansporen om te blijven bijleren.Concreet krijgt elke werknemer in de privésector vanaf het schooljaar 2019-2020 recht op 125 uur opleidingsverlof zonder loonverlies. De Vlaamse overheid betaalt daarbij de loonkosten terug aan de werkgever. "Het gaat om een win-winsituatie", zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) in een toelichting."Werknemers versterken hun kwaliteiten, werkgevers krijgen beter en productiever personeel en Vlaanderen versterkt zijn economie", verduidelijkt hij. Behalve in een klassieke opleidingsomgeving kan de opleiding in de toekomst ook via werkplek- en afstandsleren. In tegenstelling tot het vorige systeem gaat het om arbeidsmarktgerichte opleidingen die onderworpen worden aan een beoordelingssysteem, óf loopbaangerichte opleidingen. Het aanbod moet passen binnen een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), nadat de betrokken werknemer loopbaanbegeleiding volgde. Alle goedgekeurde arbeidsmarktgerichte opleidingen zullen eenvoudig te raadplegen zijn in een online databank.