Elke dag krijgen twee agenten klappen

© Belga

Vorig jaar zijn politieagenten 8.400 keer slachtoffer geweest van agressie. Daarbij was in 800 gevallen sprake van slagen.

Vanaf deze week brengen de parketten een omzendbrief van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over nultolerantie in de praktijk, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Geens kondigde de omzendbrief al in juni aan, na rellen in Antwerpen. Voor elk geval van agressie wordt er voortaan een opsporingsonderzoek opgestart. Zelfs verbale agressie wordt niet zomaar geseponeerd. Ernstige feiten zouden systematisch het voorwerp moeten uitmaken van rechtstreekse dagvaarding of verwijzing naar de rechtbank, luidt het.

Op het niveau van de parketten-generaal komen er vijf referentiemagistraten die op de toepassing van de richtlijn moeten toezien. De minister wil daarnaast dat geregistreerd wordt wat er met de klachten gebeurt. ‘Nu is er een vervolgingsgraad van 40 procent. Daardoor doet een op de twee agenten die met geweld te maken krijgen, daar vandaag niet eens melding van’, zegt vakbondsman Vincent Houssin van VSOA. ‘Als er al niet meer geseponeerd wordt bij werkonbekwaamheid en de slachtoffers vergoed worden, is dat een stap vooruit.’

Partner Content