De tolerantie in België is er de laatste drie à vier jaar op achteruit gegaan. Dat zei eerste minister Elio Di Rupo in de marge van de voorstelling van de World Outgames, de holebispelen die in 2013 in Antwerpen worden georganiseerd.

"Ik voel dat verschillende groepen in ons land tegen de vrijheid zijn gekant", zei premier Elio Di Rupo. "De laatste drie tot vier jaar wordt de sfeer minder vrij. Er vallen verschillende slachtoffers."

De eerste minister vindt het echter te gemakkelijk om het probleem tot de allochtone gemeenschap te beperken. "Dat is te eenvoudig. We moeten voortwerken aan de tolerantie en iedereen eraan herinneren dat we wetten hebben." Di Rupo verwacht veel van het nationaal actieplan tegen homofobie, waaraan Annemie Turtelboom en Joëlle Milquet de laatste hand leggen.

"Ook een initiatief als de World Outgames kan bijdragen aan de tolerantie. Dit is een gelegenheid om een goed beeld van onze diversiteit te bieden, zeker naar jongeren toe."

'Geluk met een homoseksuele premier'

Bart Abeel, voorzitter van de raad van bestuur van de Outgames in Antwerpen, was alvast erg tevreden met het standpunt en de uitdrukkelijke steun van de premier. "We hebben het geluk dat we een homoseksuele eerste minister hebben en zijn erg blij dat hij een van de gezichten van de games wil worden."

Het is immers niet makkelijk om een ambassadeur in het sportmilieu zelf te vinden. "Openlijke homoseksualiteit blijft een probleem bij sporters", aldus Abeel. Voorlopig kon enkel handboogschutter Ivan Denis bereid worden gevonden. (Belga/SD)

De tolerantie in België is er de laatste drie à vier jaar op achteruit gegaan. Dat zei eerste minister Elio Di Rupo in de marge van de voorstelling van de World Outgames, de holebispelen die in 2013 in Antwerpen worden georganiseerd. "Ik voel dat verschillende groepen in ons land tegen de vrijheid zijn gekant", zei premier Elio Di Rupo. "De laatste drie tot vier jaar wordt de sfeer minder vrij. Er vallen verschillende slachtoffers." De eerste minister vindt het echter te gemakkelijk om het probleem tot de allochtone gemeenschap te beperken. "Dat is te eenvoudig. We moeten voortwerken aan de tolerantie en iedereen eraan herinneren dat we wetten hebben." Di Rupo verwacht veel van het nationaal actieplan tegen homofobie, waaraan Annemie Turtelboom en Joëlle Milquet de laatste hand leggen. "Ook een initiatief als de World Outgames kan bijdragen aan de tolerantie. Dit is een gelegenheid om een goed beeld van onze diversiteit te bieden, zeker naar jongeren toe." 'Geluk met een homoseksuele premier'Bart Abeel, voorzitter van de raad van bestuur van de Outgames in Antwerpen, was alvast erg tevreden met het standpunt en de uitdrukkelijke steun van de premier. "We hebben het geluk dat we een homoseksuele eerste minister hebben en zijn erg blij dat hij een van de gezichten van de games wil worden." Het is immers niet makkelijk om een ambassadeur in het sportmilieu zelf te vinden. "Openlijke homoseksualiteit blijft een probleem bij sporters", aldus Abeel. Voorlopig kon enkel handboogschutter Ivan Denis bereid worden gevonden. (Belga/SD)