Paul Magnette was eerder teruggefloten door Laurette Onkelinx en Rudy Demotte, en in een interview met Le Soir zet Elio Di Rupo de officiële partijlijn uiteen: het is neen.

Hij noemt dat universeel basisinkomen "het liberale Paard van Troje van de ontmanteling van onze sociale zekerheid".

Volgens Di Rupo is zo'n basisinkomen een manier om de bevolking armer te maken. Hij vraagt zich ook af hoe het gefinancierd kan worden.

'Geen big bang'

"Onze sociale zekerheid wordt als een van de beste beschouwd. We mogen niet het risico lopen dat het systeem opgeblazen wordt. We moeten het met opeenvolgende stappen verbeteren, en geen big bang organiseren".

Magnette heeft zich dus vergist? vraagt de journalist van Le Soir.

Di Rupo: "Met een zinnetje heeft Paul Magnette gezegd dat het zijn overtuiging is dat het universele basisinkomen in de richting van de geschiedenis gaat. Dat is op heel lange termijn. Wij moeten echter op korte en middellange termijn besturen".

De voorstanders (en tegenstanders) van het basisinkomen zitten zowel links als rechts. Er is bijvoorbeeld ook een voorstel tot basisinkomen van Ecolo.

Begin juni kaartte Unizo-topman Karel Van Eetvelt een discussie over het basisinkomen aan.

De regering en de vakbonden zijn verdeeld over de kwestie.

(Belga/RR)

Paul Magnette was eerder teruggefloten door Laurette Onkelinx en Rudy Demotte, en in een interview met Le Soir zet Elio Di Rupo de officiële partijlijn uiteen: het is neen. Hij noemt dat universeel basisinkomen "het liberale Paard van Troje van de ontmanteling van onze sociale zekerheid".Volgens Di Rupo is zo'n basisinkomen een manier om de bevolking armer te maken. Hij vraagt zich ook af hoe het gefinancierd kan worden. "Onze sociale zekerheid wordt als een van de beste beschouwd. We mogen niet het risico lopen dat het systeem opgeblazen wordt. We moeten het met opeenvolgende stappen verbeteren, en geen big bang organiseren". Magnette heeft zich dus vergist? vraagt de journalist van Le Soir.Di Rupo: "Met een zinnetje heeft Paul Magnette gezegd dat het zijn overtuiging is dat het universele basisinkomen in de richting van de geschiedenis gaat. Dat is op heel lange termijn. Wij moeten echter op korte en middellange termijn besturen".De voorstanders (en tegenstanders) van het basisinkomen zitten zowel links als rechts. Er is bijvoorbeeld ook een voorstel tot basisinkomen van Ecolo.Begin juni kaartte Unizo-topman Karel Van Eetvelt een discussie over het basisinkomen aan. De regering en de vakbonden zijn verdeeld over de kwestie.(Belga/RR)