'Wat wij vrezen dat zich met dit trio aan voorzitters (Georges-Louis Bouchez, Egbert Lachaert en Joachim Coens, nvdr.) aan het aftekenen is, is een terugkeer van 'Zweeds' zoals in 2014-2018, de regering met de grootste destructieve impact op de sociale zekerheid sinds de Tweede Wereldoorlog', aldus Di Rupo, die sinds vorig jaar minister-president van de Waalse regering is.

'Ik wil duidelijk zijn: voor de PS is het helemaal uitgesloten om zich bij zo'n rechtse regering aan te sluiten.'

Het land heeft volgens Di Rupo net nood aan 'een sociale regering', die de volksgezondheid vooropstelt. Het voorstel dat de PS en de SP.A vorige week lanceerden, is de vorming van een federale minderheidsregering met de drie traditionele politieke families, en die in het parlement op zoek gaat naar meerderheden, 'vooral bij Ecolo-Groen', aldus Di Rupo.

Zo'n coalitie met linkse socialisten, centrum-christendemocraten en rechtse liberalen zou bovendien een afspiegeling van de samenleving zijn, aldus Di Rupo.

Overigens heeft N-VA, dat tussen 2014-2018 ook deelnam aan de 'Zweedse' regering, volgens de voormalige PS-voorzitter zelf de deur gesloten voor samenwerking met de PS. 'Er zijn contacten geweest, maar wij hebben prioriteiten waarop we nog geen antwoord gekregen hebben.'

'Wat wij vrezen dat zich met dit trio aan voorzitters (Georges-Louis Bouchez, Egbert Lachaert en Joachim Coens, nvdr.) aan het aftekenen is, is een terugkeer van 'Zweeds' zoals in 2014-2018, de regering met de grootste destructieve impact op de sociale zekerheid sinds de Tweede Wereldoorlog', aldus Di Rupo, die sinds vorig jaar minister-president van de Waalse regering is. 'Ik wil duidelijk zijn: voor de PS is het helemaal uitgesloten om zich bij zo'n rechtse regering aan te sluiten.'Het land heeft volgens Di Rupo net nood aan 'een sociale regering', die de volksgezondheid vooropstelt. Het voorstel dat de PS en de SP.A vorige week lanceerden, is de vorming van een federale minderheidsregering met de drie traditionele politieke families, en die in het parlement op zoek gaat naar meerderheden, 'vooral bij Ecolo-Groen', aldus Di Rupo. Zo'n coalitie met linkse socialisten, centrum-christendemocraten en rechtse liberalen zou bovendien een afspiegeling van de samenleving zijn, aldus Di Rupo. Overigens heeft N-VA, dat tussen 2014-2018 ook deelnam aan de 'Zweedse' regering, volgens de voormalige PS-voorzitter zelf de deur gesloten voor samenwerking met de PS. 'Er zijn contacten geweest, maar wij hebben prioriteiten waarop we nog geen antwoord gekregen hebben.'