Elio Di Rupo kondigt op PS-congres strengere cumulregels aan

Elio Di Rupo © Belga Image

Op een statutair partijcongres heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo officieel gereageerd op de schandalen rond de Franstalige socialisten. ‘Wij zijn de enige grote partij die radicale voorstellen voor goed bestuur doet’. Hij kondigde ook een decumul voor mandatarissen aan.

De PS blies verzamelen in het domein van Les Lacs de l’Eau d’Heure in Henegouwen. Elio Di Rupo sprak er van ‘een kentering in het politieke landschap’ en zei dat ‘onze familie vervuild is door het gedrag van enkelen. Eerlijk, dat doet ons pijn’.

Volgens Di Rupo heeft de partij via zijn ethische en zijn waakzaamheidscommissie doortastende actie ondernomen, waarmee hij verwijst onder meer naar het ontslag van voormalig Brussels OCMW-voorzitster Pascale Peraïta en eerder het opstappen van voormalig Brussels burgemeester Yvan Mayeur. Beiden kwamen in opspraak omdat ze jarenlang via de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial zitpenningen opstreken voor vergadering waar geen verslagen of aanwezigheidslijsten van bestaan.

Strengere cumulregels

De partij kiest voor de decumul, zo kondigde Di Rupo aan, ‘een eis van onze militanten. Er zijn reeds verscheidene voorstellen geformuleerd. Vanaf vandaag weten alle mandatarissen dat de afbouw van inkomsten en de afbouw van functies realiteit wordt.’

Door de schandalen bij Samusocial en ook de Luikse intercommunale Publifin moest de PS een versnelling hoger schakelen in het uitwerken van regels rond het cumuleren van mandaten. De verschillende grote federaties van de partij zaten echter niet op dezelfde lijn. De federatie in Charleroi wou een volledig cumulverbod, de federatie van Luik wou cumuleren wel nog toelaten, al moesten de verloningen zwaar worden afgetopt.

De militanten keurden uiteindelijk een regeling goed waarbij parlementsleden wel nog burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter van een kleine gemeente (tot 50.000 inwoners) mogen zijn, als ze voor dat mandaat niet vergoed worden. Dat meldt persagentschap Belga. Burgemeesters, schepenen of gedeputeerden moeten hun afgeleide mandaten, bijvoorbeeld in intercommunales, ook gratis uitoefenen. En de inkomsten uit mandaten bij organisaties die met belastinggeld worden gefinancierd, mogen nooit groter zijn dan het loon van een parlementslid.

Uithaal naar CDH

Di Rupo besloot in zijn toespraak ook dat de PS ‘de enige grote partij is die radicale voorstellen voor een goed bestuur doet’.

Elio Di Rupo
Elio Di Rupo© Facebook

Vervolgens haalde hij zwaar uit naar Benoît Lutgen, de voorzitter van CDH die na het Samusocial-schandaal de stekker uit de Brusselse en Waalse regeringen trok. ‘Hij heeft geprofiteerd van het lynchklimaat tegen de Socialisten. Ik ken nog altijd niet zijn echte beweegredenen om een diepe politieke crisis in Brussel en Wallonië uit te lokken.’

Di Rupo opperde dat Lutgens demarche wellicht alleen maar moest aantonen dat het CDH nog bestaat. Toen zijn toehoorders de naam van Lutgen met boegeroep beantwoorden, kon Di Rupo een lach niet onderdrukken.

Doorzetten

‘Wij vechten al meer dan 130 jaar voor een rechtvaardigere wereld’, ging de oud-premier verder. ‘De fouten van enkelingen zullen ons niet van richting doen veranderen. Het geknars, of zelfs de haat van sommige van onze tegenstanders zal ons niet kapotmaken. Wanneer ik de stroom van beledigingen tegen socialisten zie, vermenigvuldigt mijn energie’.

Di Rupo besloot met de militanten moed in te spreken. ‘We moeten, ondanks de tegenstand, het bolwerk tegen de neoliberale hegemonie blijven. Ons verhaal stopt niet. Het socialisme zal nooit sterven.’

Bekijk de integrale toespraak van Di Rupo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content