Premier Elio Di Rupo heeft op 23 oktober 2012 zijn principeakkoord gegeven voor een bezoek aan de Democratische Republiek Congo. Hij deed dat tijdens een onderhoud met zijn Congolese ambtsgenoot tijdens diens bezoek aan ons land. "Gelet op onze gedeelde geschiedenis en gelet op de vriendschapsbanden die onze volkeren binden, heb ik mijn principeakkoord verleend om het land te bezoeken", antwoordde de premier in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken op een vraag van Peter Luyckx (N-VA).

Kabila

Di Rupo bevestigde ook dat de Congolese president Joseph Kabila is uitgenodigd voor de herdenkingsplechtigheden van de Eerste Wereldoorlog. De premier verklaarde dat met het federaal organisatiecomité voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog een eerste lijst opgemaakt is van landen die uitgenodigd zijn om deel te nemen aan de herdenkingen.

Congo

De uitnodigingen werden opgesteld op basis van het criterium dat die landen of ex-kolonies tijdens de Eerste Wereldoorlog troepen hadden, al dan niet gevechtstroepen, op Belgische bodem. "De Democratische Republiek Congo behoort zonder twijfel tot de lijst van landen die aan dat criterium beantwoorden. Congolese staatsburgers hebben deelgenomen aan het conflict voor rekening van België. Dat was zowel het geval op het grondgebied van wat destijds een Belgische kolonie was als op Belgisch grondgebied", lichtte Di Rupo toe.

Luyckx vond de uitnodiging van Kabila voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog een beetje cynisch: "Die oorlog is er immers gekomen om in Europa een aantal vrijheden en het voortbestaan van de democratie te verzekeren. De heer Kabila daarentegen is in zijn eigen land niet in staat om deftige democratische verkiezingen te organiseren en om de vrede te garanderen voor zijn burgers". (Belga/EE)

Premier Elio Di Rupo heeft op 23 oktober 2012 zijn principeakkoord gegeven voor een bezoek aan de Democratische Republiek Congo. Hij deed dat tijdens een onderhoud met zijn Congolese ambtsgenoot tijdens diens bezoek aan ons land. "Gelet op onze gedeelde geschiedenis en gelet op de vriendschapsbanden die onze volkeren binden, heb ik mijn principeakkoord verleend om het land te bezoeken", antwoordde de premier in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken op een vraag van Peter Luyckx (N-VA).KabilaDi Rupo bevestigde ook dat de Congolese president Joseph Kabila is uitgenodigd voor de herdenkingsplechtigheden van de Eerste Wereldoorlog. De premier verklaarde dat met het federaal organisatiecomité voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog een eerste lijst opgemaakt is van landen die uitgenodigd zijn om deel te nemen aan de herdenkingen. CongoDe uitnodigingen werden opgesteld op basis van het criterium dat die landen of ex-kolonies tijdens de Eerste Wereldoorlog troepen hadden, al dan niet gevechtstroepen, op Belgische bodem. "De Democratische Republiek Congo behoort zonder twijfel tot de lijst van landen die aan dat criterium beantwoorden. Congolese staatsburgers hebben deelgenomen aan het conflict voor rekening van België. Dat was zowel het geval op het grondgebied van wat destijds een Belgische kolonie was als op Belgisch grondgebied", lichtte Di Rupo toe. Luyckx vond de uitnodiging van Kabila voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog een beetje cynisch: "Die oorlog is er immers gekomen om in Europa een aantal vrijheden en het voortbestaan van de democratie te verzekeren. De heer Kabila daarentegen is in zijn eigen land niet in staat om deftige democratische verkiezingen te organiseren en om de vrede te garanderen voor zijn burgers". (Belga/EE)