Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is verheugd over het akkoord van Genève tussen de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergej Lavrov. "Dit is een zeer ambitieus plan dat voorziet in een volledige neutralisatie van het Syrische chemische arsenaal in minder dan een jaar", luidt het zaterdag in een communiqué. "Zo een vergaand plan werd nooit eerder opgesteld."

De uitvoering van het akkoord in een land in oorlog zal voor enorme uitdagingen zorgen, die enkel kunnen opgelost worden door een nauwe samenwerking tussen de internationale gemeenschap en de Syrische autoriteiten, aldus de minister, voor wie het neutraliseren van het chemische arsenaal van groot belang is.

Minister Reynders is tevreden dat "wanneer de internationale gemeenschap, en vooral de permanente leden van de Veiligheidsraad, hun krachten bundelen, constructieve oplossingen kunnen worden gevonden".

Didier Reynders hoopt dat "de nieuwe samenwerkingsgeest zal leiden tot een politieke oplossing voor het conflict" en "dat het Genève 2-proces snel kan worden opgestart".

Ook premier Elio Di Rupo (PS) verwelkomt het Russisch-Amerikaanse akkoord. "Ik hoop dat dit akkoord een stap is in de richting van een langetermijnoplossing voor het verschrikkelijke conflict in Syrië", schrijft hij op de microblogsite Twitter. (Belga/MI)

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is verheugd over het akkoord van Genève tussen de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergej Lavrov. "Dit is een zeer ambitieus plan dat voorziet in een volledige neutralisatie van het Syrische chemische arsenaal in minder dan een jaar", luidt het zaterdag in een communiqué. "Zo een vergaand plan werd nooit eerder opgesteld."De uitvoering van het akkoord in een land in oorlog zal voor enorme uitdagingen zorgen, die enkel kunnen opgelost worden door een nauwe samenwerking tussen de internationale gemeenschap en de Syrische autoriteiten, aldus de minister, voor wie het neutraliseren van het chemische arsenaal van groot belang is.Minister Reynders is tevreden dat "wanneer de internationale gemeenschap, en vooral de permanente leden van de Veiligheidsraad, hun krachten bundelen, constructieve oplossingen kunnen worden gevonden". Didier Reynders hoopt dat "de nieuwe samenwerkingsgeest zal leiden tot een politieke oplossing voor het conflict" en "dat het Genève 2-proces snel kan worden opgestart".Ook premier Elio Di Rupo (PS) verwelkomt het Russisch-Amerikaanse akkoord. "Ik hoop dat dit akkoord een stap is in de richting van een langetermijnoplossing voor het verschrikkelijke conflict in Syrië", schrijft hij op de microblogsite Twitter. (Belga/MI)