Elio Di Rupo en deelstaten overleggen over begroting

© Belga

Premier Di Rupo en de minister-presidenten van de deelstaten praten op Valentijnsdag in de Lambermont over de extra inspanningen die nodig zijn om de Belgische begroting op schema te houden.

Premier Elio Di Rupo ontvangt eerstdaags de minister-presidenten van de deelstaten. Ze zullen praten over de extra inspanningen die nodig zijn om de algemene Belgische begroting op schema te houden. De deelstaten krijgen wellicht duidelijkheid over de uitgaven die de federale regering gaat schrappen voor zaken waar de deelstaten eigenlijk voor bevoegd zijn.

Begrotingen bijstellen

Nu het planbureau de economische groei op amper 0,1 procent inschat, moeten alle regeringen van ons land hun begroting bijstellen. Kris Peeters (Vlaanderen), Rudy Demotte (Wallonië en de Franse Gemeenschap), Charles Picqué (Brussel) en Karl-Heinz Lambertz (Duitstalige Gemeenschap) gaan daarover met premier Di Rupo overleggen op de Lambermont.

De federale regering wil zoals bekend het begrotingstekort op maximaal 2,8 procent houden. Dat is ook zo afgesproken met de Europese Commissie. Vorig jaar sprak de federale regering (toen nog in lopende zaken) met de deelstaten een verdeling af: de federale regering en de sociale zekerheid samen mogen een tekort van 2,5 procent boeken, de deelstaten (en de gemeenten) samen moeten hun gezamenlijk tekort beperken tot 0,4 procent.

Zoektocht naar 2,3 miljard extra

Om die doelstellingen na te komen, moeten alle overheden in ons land samen tot 2,3 miljard euro extra zien te vinden. Het grootste deel daarvan, één tot anderhalf miljard euro, zal voor de federale regering zijn. Die had bij de opmaak van de begroting gerekend op een groei van 0,8 procent.

De Vlaamse regering ging bij haar opmaak in september nog uit van 1,6 procent groei en moet door de lagere groeicijfers 500 tot 550 miljoen euro vinden. Wallonië en de Franse gemeenschap zoeken nog een dikke 200 miljoen euro.

Usurperende bevoegdheden

Daarbovenop komt de discussie over de zogenaamde “usurperende bevoegdheden”, uitgaven die de federale regering doet voor zaken waarvoor gewesten en gemeenschappen eigenlijk bevoegd zijn. Het gaat om zaken als het grootstedenbeleid of gezondheidszorgcampagnes. De federale regering wil die kosten schrappen en schat die op 250 miljoen euro. In het verleden wou Vlaanderen die bevoegdheden wel overnemen, maar Peeters II drong wel aan op een duidelijke oplijsting vooraleer te beslissen of en welke uitgaven ze precies overneemt. De inspectie van Financiën heeft die lijst nu klaar. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content