Elia: ‘Reëel risico op stroomtekort in de winter, maar er is nog tijd voor maatregelen’

Stockbeeld. © iStockphoto

Hoogspanningsnetbeheerder Elia bevestigt dat er komende winter een reëel risico op een stroomtekort is. ‘De situatie is structureel slechter dan in 2013. Maar er is nog wat tijd om maatregelen te nemen’, klinkt het.

De onbruikbaarheid van de centrales Doel 3, Tihange 2 en sinds kort ook Doel 4 is volgens Elia een onverwacht voorval, waardoor er een risico is op een stroomtekort.

‘We zijn op zeer snelle en brutale wijze geconfronteerd met een capaciteitsverlies van zowat 3.000 MW, terwijl de situatie tijdens de winter van 2012/2013 al tamelijk scherp was’, aldus CEO Jacques Vandermeiren tijdens een infosessie voor de pers.

Er kan tot 3.500 MW geïmporteerd worden uit het buitenland, onder voorbehoud dat die capaciteit er beschikbaar is. Meer is technisch gezien momenteel niet mogelijk.

Afschakelingsplan

Het risico op een stroomtekort zal het grootst zijn bij windstille en koude periodes. In het ‘allerslechtste geval’ zullen bepaalde gebieden van het stroomnet afgeschakeld worden, maar Elia maakt zich sterk dat dit op een ordentelijke manier zal gebeuren.

Voor het afschakelingsplan zal het land verdeeld worden in vijf zones, elk goed voor 600 MW. Dit geeft de mogelijkheid om te alterneren tussen afschakelingsgebieden.

Sensibilisering en maatregelen

Elia benadrukt dat er nog wat tijd is om maatregelen te nemen en denkt daarbij aan grootschalige sensibiliseringsacties door de overheid en maatregelen door de marktspelers.

‘Financiële incentives kunnen ervoor zorgen dat leveranciers hun portefeuille in evenwicht hebben en houden’, klinkt het. Volgens Elia zijn de producenten/leveranciers vandaag al met hun klanten aan het bekijken wat de mogelijkheden zijn om het verbruik te verminderen wanneer nodig.

‘Boete’

In samenspraak met de federale energieregulator CREG heeft Elia al een maatregel genomen om de marktactoren aan te sporen tot evenwicht in hun portefeuille. Die komt er in de vorm van een onevenwichtstarief dat bij een stroomtekort zowat honderd keer hoger ligt dan normaal. De elektriciteitsleveranciers zullen dan 4.500 euro per MWh moeten betalen voor elektriciteit die door hun klanten verbruikt wordt, maar die niet binnen hun portefeuille geproduceerd of ingevoerd wordt. De ‘boete’ moeten ze betalen aan diegene van wie de elektriciteit komt.

‘Dit is een mechanisme dat zeer sterk aansporend werkt, en waarvan de kost uiteindelijk nul is. Diegene met een tekort betaalt aan diegene met een overschot’, aldus Jacques Vandermeiren, CEO van Elia.

Of de hoge onevenwichtsboete vooral gevolgen kan hebben voor Electrabel, dat met het uitvallen van de nucleaire centrales 3.000 MW capaciteit verliest, kon men bij Elia niet zeggen. ‘Wij kennen de markt niet, maar willen zorgen voor evenwicht.’

Een woordvoerster van Electrabel laat weten dat Electrabel momenteel alle middelen inzet om de bevoorrading aan de klanten te garanderen en dat ‘gezien de diversificatie van het productiepark en de aankoop en import van elektriciteit op de markt, er normaal gezien geen problemen zullen zijn voor het evenwicht’.

Meer informatie

Details over het noodplan voor het geval van een stroomtekort zullen volgens Elia op 3 september door de federale regering gecommuniceerd worden.

Vanaf november zal Elia de burgers ook dagelijks informeren via de website www.winterklaar.be. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content