Elf gemeenten willen via rechtbank vliegwet afdwingen

14/02/18 om 08:00 - Bijgewerkt om 08:00

Bron: Belga

'Al drie regeringen wordt een eerlijke spreiding van de lawaaihinder beloofd, maar ook nu lijkt federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) daar niet in te zullen slagen', zegt Chris Taes (CD&V).

Elf gemeenten willen via rechtbank vliegwet afdwingen

© Wim Robberechts/PhotoNews

Elf Vlaams-Brabantse gemeenten en de provincie willen via de rechter een vliegwet forceren. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. Daarmee leggen ze druk op de federale regering om eindelijk een eerlijke spreiding van de lawaaihinder rond Zaventem te creëren. Als de gemeenten van de rechter gelijk krijgen, dan dreigen hoge dwangsommen.

'Al drie regeringen wordt een eerlijke spreiding van de lawaaihinder beloofd, maar ook nu lijkt federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) daar niet in te zullen slagen', zegt Chris Taes (CD&V), burgemeester van Kortenberg en voorzitter van de provincieraad. 'Ondertussen blijven Brusselse rechters op vraag van de Brusselse regering maar vliegroutes schrappen, waardoor de inwoners van de Vlaamse Rand steeds meer lawaaihinder moeten dulden.'

Behalve Taes gaat het om de burgemeesters van Steenokkerzeel, Zaventem, Tervuren, Wemmel, Grimbergen, Kampenhout, Herent, Landen, Halle en Dilbeek die de spierballen rollen in het ingewikkelde luchthavendossier. Ze dienen wellicht vandaag/woensdag een aansprakelijkheidsvordering in bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

In november riep ook regeringspartij N-VA de minister van Mobiliteit op om eindelijk werk te maken van een vliegwet. Die staat in de steigers, maar 'een vliegwetas suchis geen oplossing voor de strubbelingen rond Brussels Airport: het is een onderdeel van die oplossing - geen eindpunt,' klonk het toen bij het kabinet-Bellot.

Onze partners