Elektriciteitsprijzen pieken door uitgeschakelde kerncentrales

De koeltorens van de kerncentrale van Tihange © REUTERS

De voorbije weken zijn de elektriciteitsprijzen, zowel op korte als lange termijn, fors gestegen. Aanleiding is het uitliggen van kerncentrales in België en Frankrijk. Vooral consumenten met een variabel contract kunnen dat in de toekomst voelen.

Recent vielen verschillende kerncentrales uit in Frankrijk. Ook in België liggen verscheidene centrales stil voor onderhoud. Dat is met name het geval voor Tihange 1 en 3 en Doel 3, of de helft van de nucleaire capaciteit in ons land.

De uitgevallen kerncentrales en dus de daling in het geproduceerde volume elektriciteit zorgt voor ‘zenuwachtigheid op de markt’, aldus de woordvoerster van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG). Zowel de prijzen op korte termijn als op middellange en lange termijn zijn de voorbije weken gestegen naar 60 à 70 euro/MWh.

Als de hoge prijzen blijven aanhouden, kan ook de consument dat voelen. Dat is zeker het geval voor wie een variabel contract heeft, waarvan de contracten driemaandelijks kunnen worden aangepast. ‘In oktober hebben we al een aanpassing gezien’, bevestigt men bij de CREG. De regulator adviseert om prijzen te blijven vergelijken en zo voor het meest voordelige contract te kiezen. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content