De Belgische consument betaalt in vergelijking met de rest van Europa veel voor zijn elektriciteit. Dat blijkt nog eens uit een nieuwe Europese vergelijking.

Uit het recente kwartaalrapport (11 november) over de Europese elektriciteitsmarkten van het directoraat-generaal voor energie van de Europese Commissie, blijkt dat België het duurste land is van de EU voor een kleine elektriciteitsklant, als de belastingen niet worden meegerekend.

Het gaat om klanten met een verbruik tussen 1.000 en 2.500 kWh, of gezinnen bestaande uit 1 à 2 personen. Er wordt enkel rekening gehouden met de energieprijs en de distributie- en transportkost. Wordt wel rekening gehouden met belastingen, dalen we een aantal plaatsen, maar blijft België bij de duurste landen.

Elektriciteit 8 procent duurder

Er wordt ook gekeken naar de evolutie van de elektriciteitsprijs. Daaruit blijkt dat in de eerste zes maanden van 2011 de stroomprijs voor gezinnen met iets meer dan 8 procent is gestegen tegenover het voorgaande semester.

Ons land is daarmee de vierde sterkste stijger binnen de EU. Enkel Finland (12,4 pct), Noorwegen (11,9 pct) en Letland (11,5 pct) kennen een sterkere stijging. Het gaat om gezinnen met een verbruik tussen 2.500 en 5.000 kWh. België scoort daarmee slechter dan het Europese gemiddelde van 3,5 pct stijging.

Olieprijzen

Reden van de sterke stijging in België is de maandelijkse indexering van de energiecomponent op onze stroomfactuur. Dat gebeurt op basis van een formule, waarbij wordt gekeken naar de prijzen van gas, steenkool en olie. De stijgende olieprijzen hebben zo hun gevolgen op de stroomfactuur.

De federale regulator Creg heeft in het verleden al zware kritiek geuit op die indexering. Gevraagd naar een reactie luidt het bij de Creg dat ook zij constateren dat België "niet in het goede deel van de klas" zit als de elektriciteitsprijzen worden vergeleken.

De Creg klaagde dit jaar al meermaals aan dat de prijs voor elektriciteit in België de hoogte ingaat omdat stroomproducenten de kostprijs voor elektriciteit uit zonnepanelen doorrekenen aan klanten die geen zonnepanelen op hun dak hebben.(Belga/EE)

De Belgische consument betaalt in vergelijking met de rest van Europa veel voor zijn elektriciteit. Dat blijkt nog eens uit een nieuwe Europese vergelijking. Uit het recente kwartaalrapport (11 november) over de Europese elektriciteitsmarkten van het directoraat-generaal voor energie van de Europese Commissie, blijkt dat België het duurste land is van de EU voor een kleine elektriciteitsklant, als de belastingen niet worden meegerekend. Het gaat om klanten met een verbruik tussen 1.000 en 2.500 kWh, of gezinnen bestaande uit 1 à 2 personen. Er wordt enkel rekening gehouden met de energieprijs en de distributie- en transportkost. Wordt wel rekening gehouden met belastingen, dalen we een aantal plaatsen, maar blijft België bij de duurste landen. Elektriciteit 8 procent duurder Er wordt ook gekeken naar de evolutie van de elektriciteitsprijs. Daaruit blijkt dat in de eerste zes maanden van 2011 de stroomprijs voor gezinnen met iets meer dan 8 procent is gestegen tegenover het voorgaande semester. Ons land is daarmee de vierde sterkste stijger binnen de EU. Enkel Finland (12,4 pct), Noorwegen (11,9 pct) en Letland (11,5 pct) kennen een sterkere stijging. Het gaat om gezinnen met een verbruik tussen 2.500 en 5.000 kWh. België scoort daarmee slechter dan het Europese gemiddelde van 3,5 pct stijging. Olieprijzen Reden van de sterke stijging in België is de maandelijkse indexering van de energiecomponent op onze stroomfactuur. Dat gebeurt op basis van een formule, waarbij wordt gekeken naar de prijzen van gas, steenkool en olie. De stijgende olieprijzen hebben zo hun gevolgen op de stroomfactuur. De federale regulator Creg heeft in het verleden al zware kritiek geuit op die indexering. Gevraagd naar een reactie luidt het bij de Creg dat ook zij constateren dat België "niet in het goede deel van de klas" zit als de elektriciteitsprijzen worden vergeleken. De Creg klaagde dit jaar al meermaals aan dat de prijs voor elektriciteit in België de hoogte ingaat omdat stroomproducenten de kostprijs voor elektriciteit uit zonnepanelen doorrekenen aan klanten die geen zonnepanelen op hun dak hebben.(Belga/EE)