Elektriciteit al een kwart duurder door zonnepanelen

© Belga

De elektriciteitsfactuur is de eerste 6 maanden van dit jaar 20 tot 25 procent gestegen. Daardoor veranderen een recordaantal gezinnen van energieleverancier.

Nooit stapten meer mensen over naar een andere energieleverancier. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg. Reden is de gestegen energieprijzen: over de eerste zes maanden van 2011 steeg de elektriciteitsfactuur met 20 tot 25 procent.

Record aantal klanten wisselt van elektriciteitsleverancier
Momenteel wisselen maandelijks zo’n 20.000 afnemers van elektriciteitsleverancier, en zo’n 12.000 aardgasafnemers. Dat is een record. Daarmee zet de trend van 2010 zich door, toen het ‘switchpercentage’ voor elektriciteit 6,68 procent bedroeg, en voor aardgas 7,06 procent. Voor elektriciteit veranderden vorig jaar 212.885 afnemers van leverancier, voor aardgas 127.873.

Website prijsvergelijking elektriciteit overspoeld
De Vreg merkt dat ook aan haar website, zegt gedelegeerd bestuurder André Pictoel. De website en de V-test, waarmee prijzen kunnen worden vergeleken, worden overspoeld met bezoekers. De reden daarvoor is ongetwijfeld de stijging van de energieprijzen.

In 2010 steeg de aardgasfactuur met 20 procent. De eerste maanden van 2011 is de prijs al 10 tot 11 procent gestegen. De elektriciteitsfactuur steeg vorig jaar 5,5 tot 6 procent. Voor de eerste zes maanden van 2011 is de factuur voor gezinnen en kmo’s al 20 tot 25 procent gestegen.

Zonnepanelen maken elektriciteit duurder
Zo steeg de gemiddelde contractprijs 22,7 procent. Dat heeft voor een groot deel te maken met de gestegen distributienettarieven. Die gingen omhoog door onder meer het succes van zonnepanelen. Energieleveranciers moeten groene stroom certifikaten betalen aan eigenaars van zonnepanelen en rekenen die kosten sinds dit voorjaar door aan de andere klanten.

Besparing van 360 euro per jaar
De Vreg benadrukt dat kiezen voor de goedkoopste leverancier heel wat kan opleveren: het verschil tussen de gemiddelde prijs en de goedkoopste bedraagt 15 tot 18 procent. Op een gemiddelde energiefactuur van 2.000 euro is dat 300 tot 360 euro per jaar. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content