Met een jaarlijkse nucleaire taks van 550 miljoen euro, waarover de regeringsonderhandelaars een akkoord hebben bereikt, legt ons land de sector een bijdrage op die meer dan twee keer zo hoog is als in Duitsland. Dat zegt GDF Suez, het moederbedrijf boven Electrabel.

Het energiebedrijf trekt ook van leer tegen de Belgische staat, die "een bijzonder negatief signaal geeft" aan investeerders.

Protocolakkoord

GDF Suez zegt vast te stellen dat door terug te komen op de levensduurverlenging met tien jaar voor de centrales Doel 1 en 2 en Tihange 1, en door een een nucleaire bijdrage van 550 miljoen euro op te leggen, de Belgische staat voorbijgaat aan verbintenissen die ze is aangegaan in een protocolakkoord.

Het akkoord waarvan sprake werd gesloten op 22 oktober 2009, maar door de val van de regering-Van Rompuy kreeg het nooit een wettelijke basis. Volgens GDF Suez is de overeenkomst echter bindend voor de Belgische staat. De groep zegt "de maatregelen met alle mogelijke rechtsmiddelen" te zullen betwisten.

Negatief signaal

Door beslissingen amper twee jaar later terug in vraag te stellen, geeft de Belgische staat "een bijzonder negatief signaal aan huidige en potentiële investeerders", zo klinkt het.

Tegen midden 2012 zegt de groep haar nucleaire strategie in België te herbekijken op basis van de eindrapporten van de stresstests, en de conclusies van het door de regering aangekondigde uitrustingsplan. Maar ruimer zal GDF Suez ook kijken naar de rendabiliteit van de investeringen, rekening houdend met de beslissingen die effectief genomen worden, klink het.

Concurrent SPE-Luminus, dat ook met de nucleaire taks te maken krijgt, zegt niet te reageren zolang de teksten niet definitief zijn. (Belga/EE)

Met een jaarlijkse nucleaire taks van 550 miljoen euro, waarover de regeringsonderhandelaars een akkoord hebben bereikt, legt ons land de sector een bijdrage op die meer dan twee keer zo hoog is als in Duitsland. Dat zegt GDF Suez, het moederbedrijf boven Electrabel. Het energiebedrijf trekt ook van leer tegen de Belgische staat, die "een bijzonder negatief signaal geeft" aan investeerders. Protocolakkoord GDF Suez zegt vast te stellen dat door terug te komen op de levensduurverlenging met tien jaar voor de centrales Doel 1 en 2 en Tihange 1, en door een een nucleaire bijdrage van 550 miljoen euro op te leggen, de Belgische staat voorbijgaat aan verbintenissen die ze is aangegaan in een protocolakkoord. Het akkoord waarvan sprake werd gesloten op 22 oktober 2009, maar door de val van de regering-Van Rompuy kreeg het nooit een wettelijke basis. Volgens GDF Suez is de overeenkomst echter bindend voor de Belgische staat. De groep zegt "de maatregelen met alle mogelijke rechtsmiddelen" te zullen betwisten. Negatief signaal Door beslissingen amper twee jaar later terug in vraag te stellen, geeft de Belgische staat "een bijzonder negatief signaal aan huidige en potentiële investeerders", zo klinkt het. Tegen midden 2012 zegt de groep haar nucleaire strategie in België te herbekijken op basis van de eindrapporten van de stresstests, en de conclusies van het door de regering aangekondigde uitrustingsplan. Maar ruimer zal GDF Suez ook kijken naar de rendabiliteit van de investeringen, rekening houdend met de beslissingen die effectief genomen worden, klink het. Concurrent SPE-Luminus, dat ook met de nucleaire taks te maken krijgt, zegt niet te reageren zolang de teksten niet definitief zijn. (Belga/EE)