Electrabel betreurt "de indruk van grote verwarring" over de toekomst van kernenergie in België. De energieproducent vraagt dat er duidelijke beslissingen worden genomen en gecommuniceerd.

Dat zegt Electrabel in een mededeling.

Formateur Elio Di Rupo en de voorzitters van PS, CD&V, MR, Open VLD, SP.A en CDH zaten vrijdag rond de tafel en bespraken onder meer het hoofdstuk Energie. Daarbij draait de discussie over hoeveel de partijen willen afromen van de winst die de energieproducenten halen uit afgeschreven centrales. Eerder viel reeds een bedrag van 750 miljoen euro te horen.

Investeringen

Deze materie is fundamenteel voor de nationale economie, benadrukt Electrabel. "Het gaat er om om aan de huidige of potentiële operatoren en aan hun personeel, een duidelijk perspectief te geven om hun activiteiten en investeringen te kunnen plannen. Het betreft hier immers de voorbereiding van projecten die in België al of niet nodig zullen zijn om de bevoorradingszekerheid te garanderen."

Volgens Electrabel moeten de keuzes die gemaakt worden, ook definitief zijn. "Het betreft immers een sector waar reeds belangrijke investeringen gedaan werden. Zo investeerde Electrabel de voorbije vijf jaren meer dan 500 miljoen euro in de eenheden Doel 1 & 2 en Tihange 1."

De onzekerheid die blijft wegen op deze investeringen zorgt ook al voor hogere kosten en zou kunnen leiden tot het niet tijdig realiseren ervan, onderstreept de energieproducent. (Belga)

Electrabel betreurt "de indruk van grote verwarring" over de toekomst van kernenergie in België. De energieproducent vraagt dat er duidelijke beslissingen worden genomen en gecommuniceerd. Dat zegt Electrabel in een mededeling. Formateur Elio Di Rupo en de voorzitters van PS, CD&V, MR, Open VLD, SP.A en CDH zaten vrijdag rond de tafel en bespraken onder meer het hoofdstuk Energie. Daarbij draait de discussie over hoeveel de partijen willen afromen van de winst die de energieproducenten halen uit afgeschreven centrales. Eerder viel reeds een bedrag van 750 miljoen euro te horen. Investeringen Deze materie is fundamenteel voor de nationale economie, benadrukt Electrabel. "Het gaat er om om aan de huidige of potentiële operatoren en aan hun personeel, een duidelijk perspectief te geven om hun activiteiten en investeringen te kunnen plannen. Het betreft hier immers de voorbereiding van projecten die in België al of niet nodig zullen zijn om de bevoorradingszekerheid te garanderen." Volgens Electrabel moeten de keuzes die gemaakt worden, ook definitief zijn. "Het betreft immers een sector waar reeds belangrijke investeringen gedaan werden. Zo investeerde Electrabel de voorbije vijf jaren meer dan 500 miljoen euro in de eenheden Doel 1 & 2 en Tihange 1." De onzekerheid die blijft wegen op deze investeringen zorgt ook al voor hogere kosten en zou kunnen leiden tot het niet tijdig realiseren ervan, onderstreept de energieproducent. (Belga)