Electrabel vecht nucleaire rente aan

‘De nucleaire rente is een unilateraal opgelegde boete aan één van de grootste werkgevers van het land en een negatief signaal aan de economische wereld.’ Dat zegt Electrabel dat van plan is de heffing aan te vechten via de ‘voorziene procedures’.

De beslissing van de regering om voor dit jaar een nucleaire rente te heffen van 550 miljoen euro, gaat in tegen het protocolakkoord van 22 oktober 2009 tussen de Belgische staat en GDF Suez. Dat zegt GDF Suez-dochter Electrabel in een schriftelijke reactie, waar het bedrijf verder geen commentaar bij geeft.

In de mededeling stelt Electrabel dat het protocolakkoord een bedrag had voorzien tussen 215 en 245 miljoen euro voor de jaren 2010-2014. Volgens Electrabel is het bedrag van 550 miljoen euro “op geen enkele economische realiteit gebaseerd”.

Ook houdt het bedrag volgens het energiebedrijf geen rekening met de “brutale degradatie van de Europese energiemarkten, noch met de onbeschikbaarheden van Doel 3 en Tihange 2 de afgelopen 6 maanden”, gaat het verder.

Eerder raakte al bekend dat het bedrag dat de regering volgend jaar wil innen 75 miljoen euro lager zal liggen op 475 miljoen euro. Aanleiding daarvoor is net dat Doel 3 en Tihange 2 al sinds deze zomer stilliggen, nadat er scheurtjes in de reactorkuipen werden ontdekt. Het cijfer voor 2013 is gebaseerd op de productie in 2012.

GDF Suez en Electrabel zeggen te betreuren dat verschillende pogingen om een constructieve dialoog op te starten tot op heden niets hebben opgeleverd. “Op een moment waarop ons land nood heeft aan stimulansen voor ondernemers en investeerders, beschouwen zij deze historische boete, die unilateraal werd opgelegd aan één van de grootste werkgevers van het land, als een negatief signaal voor de economische wereld”, luidt het.

“GDF Suez en Electrabel zullen hun rechten en standpunt laten gelden via de voorziene procedures, zoals iedere industrieel begaan met de continuïteit van zijn activiteiten en de belangen van zijn klanten en medewerkers”, sluit het bedrijf zijn reactie af. GDF Suez en Electrabel zeggen te betreuren dat verschillende pogingen om een constructieve dialoog op te starten tot op heden niets hebben opgeleverd.

Door de aanhoudende onbeschikbaarheid van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2, zal de nucleaire rente volgend jaar 475 miljoen euro bedragen, terwijl die dit jaar op 550 miljoen euro

werd vastgelegd. Dat verklaarde staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet na afloop van het kernkabinet. Hij kreeg een mandaat om met de elektriciteitsproducenten te onderhandelen over de terbeschikkingstelling van 1.000 nucleaire MW aan alternatieve producenten.

De topministers zaten rond de tafel over de verdere uitvoering van het akkoord dat ze in juli sloten rond energie, met daarin onder meer de sluiting van Doel 1 en 2 in 2015 en de verlengde levensduur van Tihange 1 tot 2025. Ze raakten het eens over de tekst waarmee ze dit jaar een rente van 550 miljoen euro wil innen van de producenten, voornamelijk Electrabel (GDF Suez).

Wathelet benadrukte dat de tekst juridisch volledig sluitend moet zijn, want het staat volgens hem zo goed als vast dat hij zal worden aangevochten.

Het bedrag dat de regering volgend jaar wil innen, zal 75 miljoen euro lager liggen op 475 miljoen euro. Aanleiding daarvoor is dat Doel 3 en Tihange 2 al sinds deze zomer stilliggen, nadat er scheurtjes in de reactorkuipen werden ontdekt. Het cijfer voor 2013 is dan ook gebaseerd op de productie in 2012. Volgens de laatste berichten zouden beide centrales nog tot minstens februari stilliggen.

Kamerlid Kristof Calvo (Groen) heeft kritiek op de

beslissing van de federale regering om de nucleaire rente voor volgend jaar te verlagen naar 475 miljoen euro. Hij heeft het over een “Sinterklaascadeau” voor Electrabel. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content