Electrabel ontkomt aan monsterboete

© Belga

Op 25 maart 2011 legde de Creg Electrabel dwangsommen op met terugwerkende kracht tot 3 januari 2011. De boete bedroeg 100.000 euro per dag, het wettelijke maximum, met een plafond van 360 miljoen euro.

Het hof van Beroep in Brussel heeft de dagelijkse dwangsommen die de federale energiewaakhond Creg het energiebedrijf Electrabel sinds januari 2011 oplegde, vernietigd. De Creg eiste dwangsommen van Electrabel zolang het energiebedrijf niet bepaalde gevraagde informatie verstrekte. De nietigverklaring staat op de website van De Tijd en wordt bevestigd door Electrabel.

Op 25 maart 2011 legde de Creg Electrabel dwangsommen op met terugwerkende kracht tot 3 januari 2011. De boete bedroeg 100.000 euro per dag, het wettelijke maximum, met een plafond van 360 miljoen euro.

Nucleaire rente

Reden van die opgelegde dwangsommen was dat Electrabel volgens de Creg weigerde bepaalde informatie over productiekosten en verkoopprijzen vrij te geven, in de discussie rond het bepalen van de nucleaire rente.

De vraag van de Creg aan Electrabel ging terug tot enkele jaren geleden. Op vraag van minister Paul Magnette berekende de Creg in mei 2010 de nucleaire rente en kwam daarbij voor 2007 op een bedrag van 1,75 miljard tot 1,95 miljard euro. Electrabel schatte de nucleaire winst echter veel lager in.

In juli richtte de Creg -die de wettelijke macht heeft om informatie te eisen- zich tot Electrabel met de vraag over gegevens rond productiekost, verkoopprijzen en volumes voor álle centrales in België. De gegevens over de nucleaire centrales had de Creg al verkregen, en de regulator wou nog toelichting over het exploitatieresultaat van Electrabel en het verschil met de berekende nucleaire rente.

Electrabel antwoordde niet over die informatie te beschikken en vond dat de regulator de vraag over de exploitatiecijfers diende te verduidelijken. Later antwoordde het bedrijf wel, maar vond de Creg het antwoord onvoldoende. De energiewaakhond dreigde uiteindelijk met monsterboetes, waarna Electrabel een juridische procedure opstartte.

Electrabel: ‘Beschulidigingen steeds betwist’

Op 18 december vernietigde het Brusselse hof van beroep die dwangsommen. “Het hof heeft geoordeeld dat de Creg het principe van onpartijdigheid heeft geschonden en dat de vragen van de Creg onvoldoende helder waren”, reageert Electrabel-woordvoerster Sarah De Bruyn.

Electrabel “heeft steeds de beschuldigingen betwist en verleent steeds op correcte wijze en binnen de gestelde termijnen haar medewerking aan de overheden”, klinkt het.

De Creg wil het arrest naar eigen zeggen eerst grondig analyseren, vooraleer commentaar te verschaffen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content