El Kaouakibi vraagt opnieuw twee medewerkers aan

© Belga

Onafhankelijk parlementslid Sihame El Kaouakibi heeft aan het Vlaams Parlement opnieuw gevraagd twee deeltijdse medewerkers te krijgen. Dat heeft persagentschap Belga uit verschillende bronnen vernomen. El Kaouakibi, die al meer dan twee jaar in ziekteverlof is, diende in november vorig jaar een gelijkaardige aanvraag in. Die werd toen door het Uitgebreid Bureau geweigerd. Ook de nieuwe aanvraag botst op een ‘njet’. El Kaouakibi heeft ook een nieuw ziektebriefje ingediend. Ze zou het werk voor 20 procent mogen hervatten, maar geen publieke zittingen bijwonen.

Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement, het orgaan dat de politieke werking van het parlement regelt, heeft van Sihame El Kaouakibi opnieuw de vraag gekregen om twee halftijdse medewerkers aan te stellen. Maar net als bij de eerdere aanvraag in november 2022 is dat door het Uitgebreid Bureau geweigerd. Alle partijen zitten daarbij op dezelfde lijn, zo is te horen. 

Intussen is de eerste weigering ook een juridische kwestie geworden. Zo zou El Kaouakibi een procedure gestart zijn tegen de eerste weigering van het Vlaams Parlement.  El Kaouakibi heeft ook een nieuw ziektebriefje ingediend. Haar vorige briefje liep eind 2022 af. In het nieuwe ziektebriefje zou staan dat El Kaouakibi het werk voor 20 procent mag hervatten, maar dat ze geen publieke zittingen kan bijwonen. 

Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans kan via haar woordvoerder enkel bevestigen dat het ziektebriefje van El Kaouakibi is verlengd. Omdat het gaat om een persoonlijk dossier en dus privacygevoelig is, geeft de voorzitter geen verdere commentaar. 

Op haar sociale media bevestigt El Kaouakibi dat ze ‘voorzichtig en stapsgewijs’ opnieuw aan de slag wil. ‘Ik begin op 20 procent en we bouwen rustig aan terug op’, luidt het op Instagram. Ze verdedigt ook haar recht op een parlementair medewerker. Dat haar dat geweigerd wordt, druist volgens haar in tegen haar rechten en het reglement. Ze bevestigt ook dat ze de weigering van het Vlaams Parlement juridisch aanvecht.

In een reeks Instragram-boodschappen onder de noemer ‘Mijn politieke toekomst’ doet El Kaouakibi haar versie uit de doeken. Ze sluit haar reeks berichten af met de boodschap dat ze na deze legislatuur stopt met politiek. ‘Na deze legislatuur stap ik uit de politiek en start ik opnieuw’, luidt het. Wat de toekomst brengt, wil ze naar eigen zeggen ‘vorm geven door te spreken met vooral jongeren, academici en experten in mijn dichte omgeving’. 

El Kaouakibi wordt verdacht van subsidiefraude. Het Antwerpse parket wil haar daar ook voor vervolgen. In oktober raakte ze haar parlementaire onschendbaarheid kwijt.

Partner Content