De metallo's van de Franstalige socialistische vakbond FGTB-Metal waren de eerste om te dreigen met harde acties tegen Elio Di Rupo. In een interview met Le Vif/L'Express en op deze website was te lezen hoe topman Nico Cué Di Rupo tot de orde riep. 'De PS moet de kant kiezen van de mensen die op hen gestemd hebben. Ik ben razend op de PS. Er komen stakingen en de strijd zal lang en hard zijn.'

Nationale actiedag

Een dag later sloten de andere Franstalige vakbonden zich aan bij het protest. Vrijdag wordt er nog niet gestaakt, maar er komt wel een nationale actiedag, een gezamenlijke actie van de bonden aan beide kanten van de taalgrens.

De vakbonden hebben opgeroepen tot een betoging vrijdag in Brussel om te protesteren tegen de besparingsmaatregelen die formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen zijn overeengekomen. De betoging valt precies op de vooravond van de geboorte van de regering Di Rupo 1.

Achterban

Het zou vervelend zijn voor formateur Di Rupo wanneer massaal gehoor gegeven wordt aan de oproep tot betogen. Di Rupo ligt nu al zwaar onder vuur bij zijn eigen achterban omdat hij onder druk van de liberalen een veel te rechts regeerakkoord zou hebben onderhandeld.

Met de start van een regering zo dichtbij en aan de vooravond van een Europese top in Brussel, kan Di Rupo een grote betoging missen als kiespijn. De premier in spe kan alleen maar hopen dat de media dit weekend meer oog hebben voor de partijcongressen (als hij tegen dan een totaalakkoord heeft bereikt) en voor de ministerabelen dan voor de betoging. (EE)

Politie: blijf weg uit de stad

De Brusselse politie waarschuwt alvast voor ernstige verkeersproblemen in de stad. De politie vraagt automobilisten met aandrang om die dag het centrum en de Kleine Ring te vermijden.

De verkeersproblemen starten vanaf 09.30 uur op de Simon Bolivarlaan, waar de betogers verzamelen. Rond 10.30 à 11.00 uur wordt het startschot gegeven van de actie. De manifestanten trekken langs de Willebroekkaai naar de Kleine Brusselse Ring tussen het Yzerplein en de Jacqmainlaan en vervolgens langs de Noord-Zuidas via de Anspachlaan en de Lemonnierlaan naar de

Zuidlaan en Poincarélaan, waar de plaats van ontbinding is.

De tunnels van de Kleine Ring (Leopold II - Rogier - Kruidtuin -

Madou - Kunst/Wet) zullen afgesloten worden in beide richtingen. De hinder zal duren tot ongeveer 14.00 uur, op de ontbindingsplaats kan dat nog langer zijn.

De metallo's van de Franstalige socialistische vakbond FGTB-Metal waren de eerste om te dreigen met harde acties tegen Elio Di Rupo. In een interview met Le Vif/L'Express en op deze website was te lezen hoe topman Nico Cué Di Rupo tot de orde riep. 'De PS moet de kant kiezen van de mensen die op hen gestemd hebben. Ik ben razend op de PS. Er komen stakingen en de strijd zal lang en hard zijn.'Nationale actiedag Een dag later sloten de andere Franstalige vakbonden zich aan bij het protest. Vrijdag wordt er nog niet gestaakt, maar er komt wel een nationale actiedag, een gezamenlijke actie van de bonden aan beide kanten van de taalgrens. De vakbonden hebben opgeroepen tot een betoging vrijdag in Brussel om te protesteren tegen de besparingsmaatregelen die formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen zijn overeengekomen. De betoging valt precies op de vooravond van de geboorte van de regering Di Rupo 1. Achterban Het zou vervelend zijn voor formateur Di Rupo wanneer massaal gehoor gegeven wordt aan de oproep tot betogen. Di Rupo ligt nu al zwaar onder vuur bij zijn eigen achterban omdat hij onder druk van de liberalen een veel te rechts regeerakkoord zou hebben onderhandeld. Met de start van een regering zo dichtbij en aan de vooravond van een Europese top in Brussel, kan Di Rupo een grote betoging missen als kiespijn. De premier in spe kan alleen maar hopen dat de media dit weekend meer oog hebben voor de partijcongressen (als hij tegen dan een totaalakkoord heeft bereikt) en voor de ministerabelen dan voor de betoging. (EE)