"Het voorstel van de commissaris was ruimschoots onvoldoende en er is afgesproken dat de commissaris begin volgende week met een nieuw voorstel komt. Dat zal wezenlijk beter moeten zijn dan wat nu op tafel ligt", zegt Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters.

Eurocommissaris Ciolos legde dinsdag op een spoedzitting van de Europese ministers van Landbouw in Luxemburg een voorstel op tafel om groente- en fruittelers te vergoeden die schade ondervinden door de EHEC-crisis. De Commissie wil 150 miljoen euro vrijmaken. De eurocommissaris zei wel dat de exacte grootte van de schadevergoeding gepreciseerd zal worden op basis van de schattingen van de verschillende landen. De periode die in aanmerking zou worden genomen loopt van begin mei tot eind juni.

Maar de Europese landbouwministers hebben het voorstel van Ciolos verworpen. "Het voorstel voor een tegemoetkoming van 30 procent of in totaal 150 miljoen euro is niet aanvaard. De ministers vragen een hogere tussenkomst en ook de voorgestelde referentieperiode volstaat niet", aldus Peeters. Alleen al in Spanje hebben de boeren meer dan 200 miljoen euro schade geleden. Daarom werd een voorstel op tafel gelegd dat voorziet in een tegemoetkoming van 80 tot 100 procent in plaats van de voorgestelde 30 procent.

"Er moet nu een vergelijk gevonden worden. Bedoeling is dat de commissaris de komende dagen een nieuw voorstel uitwerkt. Dat zal wezenlijk beter moeten zijn dan wat nu op tafel ligt", aldus Peeters. (Belga)

"Het voorstel van de commissaris was ruimschoots onvoldoende en er is afgesproken dat de commissaris begin volgende week met een nieuw voorstel komt. Dat zal wezenlijk beter moeten zijn dan wat nu op tafel ligt", zegt Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters. Eurocommissaris Ciolos legde dinsdag op een spoedzitting van de Europese ministers van Landbouw in Luxemburg een voorstel op tafel om groente- en fruittelers te vergoeden die schade ondervinden door de EHEC-crisis. De Commissie wil 150 miljoen euro vrijmaken. De eurocommissaris zei wel dat de exacte grootte van de schadevergoeding gepreciseerd zal worden op basis van de schattingen van de verschillende landen. De periode die in aanmerking zou worden genomen loopt van begin mei tot eind juni.Maar de Europese landbouwministers hebben het voorstel van Ciolos verworpen. "Het voorstel voor een tegemoetkoming van 30 procent of in totaal 150 miljoen euro is niet aanvaard. De ministers vragen een hogere tussenkomst en ook de voorgestelde referentieperiode volstaat niet", aldus Peeters. Alleen al in Spanje hebben de boeren meer dan 200 miljoen euro schade geleden. Daarom werd een voorstel op tafel gelegd dat voorziet in een tegemoetkoming van 80 tot 100 procent in plaats van de voorgestelde 30 procent. "Er moet nu een vergelijk gevonden worden. Bedoeling is dat de commissaris de komende dagen een nieuw voorstel uitwerkt. Dat zal wezenlijk beter moeten zijn dan wat nu op tafel ligt", aldus Peeters. (Belga)