Maandag en dinsdag zal Vlaanderen op Europees niveau pleiten voor een noodfonds dat 90 procent van de schade vergoedt wanneer groenten en fruit uit de markt geweerd worden. Dat zei Kris Peeters in "De Zevende Dag".

"Blijf ze kopen"

Peeters reageerde daarmee op de crisis rond de EHEC-bacterie. Vlaanderen kent een heel sterk systeem van certificering, benadrukte Peeters, wat er mee voor zorgt dat de groenten en fruit hier helemaal gezond zijn. "Blijf ze kopen, ze zijn ook heel lekker", deed de minister-president een oproep.

Zoals bekend wil Peeters de 6 miljoen euro schade per week die de Vlaamse telers en veilingen nu al hebben opgelopen door de afsluiting van de Russische markt, de situatie in Duitsland en de afgenomen vraag op de binnenlandse markt compenseren via een Europees noodfonds.

Daarvoor wordt de komende twee dagen "zwaar gepleit", aldus Peeters. Verschillende landen, waaronder ook Duitsland, zouden al "positief" gereageerd hebben op het voorstel om 90 pct van de geleden schade te vergoeden.

Ongelukkige communicatie Tijdens het interview verweet Peeters de Duitse autoriteiten nog eens "een heel ongelukkig communicatie". "Als men geen bewijzen heeft, is het beter dat men niets zegt." (Belga)

Maandag en dinsdag zal Vlaanderen op Europees niveau pleiten voor een noodfonds dat 90 procent van de schade vergoedt wanneer groenten en fruit uit de markt geweerd worden. Dat zei Kris Peeters in "De Zevende Dag". "Blijf ze kopen" Peeters reageerde daarmee op de crisis rond de EHEC-bacterie. Vlaanderen kent een heel sterk systeem van certificering, benadrukte Peeters, wat er mee voor zorgt dat de groenten en fruit hier helemaal gezond zijn. "Blijf ze kopen, ze zijn ook heel lekker", deed de minister-president een oproep. Zoals bekend wil Peeters de 6 miljoen euro schade per week die de Vlaamse telers en veilingen nu al hebben opgelopen door de afsluiting van de Russische markt, de situatie in Duitsland en de afgenomen vraag op de binnenlandse markt compenseren via een Europees noodfonds. Daarvoor wordt de komende twee dagen "zwaar gepleit", aldus Peeters. Verschillende landen, waaronder ook Duitsland, zouden al "positief" gereageerd hebben op het voorstel om 90 pct van de geleden schade te vergoeden. Ongelukkige communicatie Tijdens het interview verweet Peeters de Duitse autoriteiten nog eens "een heel ongelukkig communicatie". "Als men geen bewijzen heeft, is het beter dat men niets zegt." (Belga)